Sidor

måndag 23 november 2009

Tandlöst styre (S, V, MP) i Malmö

Återigen skriver Sydsvenskan om att Malmö stad inte gör någonting åt problemen med aggressiva hundar. Den rödgröna koalitionen (S, V, MP) har trots många års beredning av frågan inte lyckats presentera ett trovärdigt förslag till lösning. Frågan kommer inom kort upp i Tekniska nämnden och dess ordförande Emmanuel Morfiadakis säger "Vi är inte beredda att införa koppeltvång.". Det tycker jag i och för sig är bra! Men det får inte innebära att man inte gör någonting alls. Fast detta tycks vara ytterligare en fråga där den rödgröna koalitionen (S, V, MP) visar sin bristande förmåga att styra och leda Malmö.

Problemet som behöver kommas åt är aggressiva och farliga hundar. Det gör man inte genom ett allmänt koppeltvång. I stället begränsar och förstör man för många många seriösa hundägare.

För det första är koppel inte speciellt effektivt när det gäller att förhindra att aggressiva och farliga hundar ställer till skada. Kopplade hundar når att bita, hundar sliter sig och hundar rymmer. För det andra har hundar som är aggressiva och farliga ofta oseriösa ägare som inte sällan är kriminellt belastade. Dessa ägare bryr sig knappast om ett koppelförbud.

Jag fortsätter att argumentera för en obligatorisk ansvarsförsäkring för hundägare. Alltså att alla hundägare måste försäkra sina hundar så att ett försäkringsbolag garanterar att betala för de skador hundarna förorsakar. Premien skulle då utgå bl a från hundras och ägarens skötsamhet, precis som vid andra försäkringar. Den som vägrar att försäkra sina hundar skulle inte tillåtas att äga hund och hundarna skulle kunna omhändertas omedelbart. Visst blir det mer kostsamt för alla hundägare, även de seriösa och skötsamma, men jag är säker på att många av de problem som finns i dag efterhand skulle försvinna.

En obligatorisk ansvarsförsäkring skulle tvinga hundägarna att ta större ansvar. Försäkringsbolagen skulle ställa krav som jag tror skulle minska risken för att hundar enkelt rymmer och sliter sig. Jag tror också att kraven skulle göra att hundägare ser till att hitta tillräckligt lämpliga personer som tillfälligt passar och rastar hundarna.

Jag vill att Malmö stad ska kräva att Staten inför en obligatorisk ansvarsförsäkring för hundägare.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Aggressiva hundar: Koppeltvång tandlöst
Aggressiva hundar: Rättssäkerheten ska värnas
Aggressiva hundar: Lagen måste effektiviseras
Aggressiva hundar: Ge polisen effektiva verktyg!
Tvinga hundägare till ansvar!
Koppeltvång fel väg

2 kommentarer:

  1. Om du har fakta som visr på nödvändigheten i att reglera människors och hundars tillvaro så i detalj, så var så god att presentera det. Det är anmärkningsvärt hur så kallade liberaler vill övervaka och kontrollera folk "för säkerhets skull".

    SvaraRadera
  2. @Vilsne Anders på Värnhem ;-)

    Jag tycker inte att en obligatorisk ansvarsförsäkring för hundägare är att reglera i detalj. Utan ett sätt att se till hundägare tar sitt ansvar och att den som drabbas av skador p g a aggressiva hundar blir ersatta.

    SvaraRadera