Sidor

torsdag 5 november 2009

Kris för vindkraften

Jag deltog i Green Energy Weeks seminarium om Vindkraft, Vågkraft och Vätgas. Bakom Green Energy Week står Malmö stad och Ekocentrum. Seminariet var intressant och lärorikt och jag tycker att det var en väl använd dag.

Därför blir jag förvånad och besviken när jag dagen efter läser i Sydsvenskan om det havererade vindkraftverket i Sege Park. Det småskaliga vindkraftverket skulle vara ett huvudnummer under Green Energy Week. I stället fick vi under seminariet överslätande förklaringar till varför verket monterats ner och leverantören ville inte berätta vad som hänt. Sydsvenskan rapporterar att det andra verket som levererats till Malmö och står vid Augustenborgsskolan tills vidare stoppats. Det stämmer inte riktigt. Det var det verket leverantören förevisade oss under seminariets avslutande studiebesök. Då var det igång och inte alls stoppat.

Den här hanteringen av haveriet är inte bra för branschen. Först en massa hysch-hysch om själva haveriet och sedan oklarheter om man stoppat liknande verk av säkerhetsskäl eller inte. Ska vindkraften kunna bli en betydande energikälla måste branschen vara öppen och tydlig även när den upplever kriser. Redan i dag finns det mycket skepsis bland allmänheten att få vindkraftverk nära bostad eller arbetsplats. Hanteras inte branschens kriser bättre framöver kommer den skepsisen att öka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar