Sidor

fredag 9 januari 2009

Rimliga proportioner

Rimliga proportioner är rubriken på en ledarartikel i dagens Sydsvenskan. Den handlar om den upptrappade gazakonflikten och Mats Skogkär reagerar på kritiken mot Israel från bl a FN:s förre rättschef Hans Corell och folkrättsprofessorn Ove Bring. Båda påstår att Israel reagerar oproportionerligt på Hamas raketattacker. Det visar sig dock att när Bring ska motivera sin ståndpunkt resulterar det i svammel och hänvisningar till vad media rapporterat den senaste tiden från Gaza. Föga vetenskapligt. Skogkär konstaterar att det saknas för många pusselbitar för att kunna bedöma proportioners rimligheter i konflikten. T ex saknas ofta ens beaktande av situationen för den israeliska civilbefolkning som år efter år lever under dödshot från Hamas raketer. Att inte fler israeler dödats beror säkert inte enbart på att Hamas är oskickligt och har dålig materiel utan på att den israeliska befolkningen lyckats skydda sig väl. Men att leva under sådana förhållanden har också sina konsekvenser. De som kritiserar Israel för att reagera oproportionerligt borde fördjupa sin analys och inte bygga den enbart på en jämförelse av hur många dödsoffer som krävts på respektive sida.

Rimliga proportioner skulle också kunna vara en uppmaning till den som läser en annan artikel i Sydsvenskan. Den handlar om att vädret i världen fortsätter bli allt varmare. Det är brittiska meteorologer som sammanställt de senaste 158 årens årsmedeltemperaturer. Det görs inget försök i artikeln att förklara temperaturökningen. Men det är ofta den här typen av data som klimatalarmisterna använder för att hävda att koldioxiden snabbt leder oss mot undergång. Det är dock inte osannolikt att variationerna de brittiska meteorologerna visar i sitt diagram i ett klimathistoriskt perspektiv är normala.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Granska klimatalarmisterna!
Vinande piskor (mp)

2 kommentarer:

 1. En direkt motfråga är då, hur ser de vardagliga levnadsförhållande ut i Gaza, och på Västbanken?
  Självfallet är det högst beklagligt att israeliska civila lever under ett potentiellt vapenhot. Vardagen inom de palestinska terrorierna däremot, är många resor värre. Ständiga och konstanta trakasseringar från den israeliska militärmakten, ekonomisk blockad, begränsningar i rörelse- och näringsfriheten, för att nämna några.

  Kom inte och säg att den israeliska militärmaktens våldsutövande är propotionerligt. Det är en skam om du som utåtagerande politiker gör det.


  Mvh, Martin
  Malmö

  SvaraRadera
 2. Till Martin:

  Israels militärinsats är inte proportionerlig mot Hamas dito. Och det tycker inte jag att man kan kritisera Israel för. Jag tycker att när Israel blir attackerat har man rätt att försvara sig och agera för att oskadliggöra den som attackerar.

  Jag tycker att det är skandalöst av Hamas att välja Gaza som slagfält och gömma sig bland civilbefolkningen.

  SvaraRadera