Sidor

onsdag 14 januari 2009

Fyrverkerieländet: Äntligen beslut i Malmö

Det är lite förvirrande när man läser Sydsvenskans rapportering om ett eventuellt(?) fyrverkeriförbud i Malmö. Av en artikel i går fick jag uppfattningen att utsikterna för att förbudet ska godkännas är dåliga. En annan artikel i dag ger en helt annan bild. Nu "väntas ett fyrverkeriförbud bli verklighet innan nästa nyår".

Jag hoppas att dagens artikel är den som bäst siar om framtiden. I så fall blir det i praktiken förbjudet att använda fyrverkerier i hela Malmö. Utom mellan 18 och 02 på nyårsnatten. Det blir också möjligt att söka tillstånd för att bränna av fyrverkerier när något ska firas vid andra tillfällen.

Kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (s) säger att "Vi har haft stora problem med okynnessmällande och missbruk av fyrverkerier i Malmö framför allt runt jul- och nyårshelgerna. Ett mycket stort antal Malmöbor vill att vi ingriper och sätter stopp för det som av väldigt många upplevs som rena övergrepp och trakasserier."
Så lät det inte för några år sedan då jag började engagera mig frågan. Ledande socialdemokrater viftade undan problemet och menade att det fanns inget att göra, smällandet fick man leva med.

Men vi var en del som inte gav upp utan tog upp frågan gång på gång. För egen del genom bl a många debattartiklar och insändare samt s k enkla frågor och en motion i kommunfullmäktige. Under flera år hände i stort ingenting utan socialdemokraterna fortsatte att ignorera problemen. Men, plötsligt, för ungefär ett år sedan skrev tre tunga malmösocialdemokrater, med ks-ordförande Reepalu i spetsen, en debattartikel där man efterlyste åtgärder "så att vi får stopp på fyrverkerieländet". Äntligen!, var min reaktion då och visst blev det startskottet för den process som lett fram till förslaget som tydligen tas upp i Fullmäktige om två veckor.

Min förhoppning är att den tydliga markering Malmös kommunfullmäktige på det här sättet gör mot fyrverkerimissbruket verkligen ska få till effekt att problemen drastiskt minskar. Men det kräver bl a att langningen upphör, föräldrar tar ansvar för sina barn och att polisen visar att man har för avsikt att se till att förbudet följs.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Fyrverkerieländet: Positiv debatt
Fyrverkerieländet: Polisen äntligen fattat
Öka föräldrars ansvar!
Fyrverkerieländet: Förstärk övervakningen
Fyrverkerieländet: Dåligt omdöme
Fyrverkerieländet: Positiv attitydförändring
Räddningstjänsten agerar mot fyrverkerimissbruket
Äntligen agerar (s) i Malmö i fyrverkerifrågan

Sydsvenskan

1 kommentar:

 1. Bra jobbat, Wendel! Bra att du aldrig gav upp denna frågan.

  Hoppas nu det håller hela vägen.

  Synd att vi inte ska kunna leva i en normal och fridsam stad, utan gång på gång tvingas ändra spelreglerna på grund av extremister av olika slag.


  Mvh

  /FS

  SvaraRadera