Sidor

torsdag 8 januari 2009

Öka föräldrars ansvar!

Enligt Sydsvenskan kan de som langat fyrverkerier till de minderåriga som misstänks ha orsakat skolbranden i Södra Sandby häromdagen bli skadeståndsskyldiga. Och beloppen är inte att leka med, 60-70 miljoner kronor.

Bra att ansvaret i den delen tycks vara så tydligt. Det kanske kan få langare att tänka efter framöver. Den som döms till ett skadestånd i den storleken lär aldrig bli skuldfri.

Däremot har föräldrarna inget ansvar vilket jag tycker att det måste ändras på. Jag tycker att föräldrar ska vara fullt ut ansvariga för vad deras minderåriga barn ställer till med.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Fyrverkerieländet: Förstärk övervakningen
Fyrverkerieländet: Dåligt omdöme
Fyrverkerieländet: Positiv attitydförändring
Räddningstjänsten agerar mot fyrverkerimissbruket
Äntligen agerar (s) i Malmö i fyrverkerifrågan

2 kommentarer:

 1. Det finns en fullt användbar paragraf om tillsynsansvar i föräldrabalken. Om den bara kunde komma till användning så skulle ansvarsfrågan vara mycket enklare.

  Kapitel 6, paragraf 2: "I syfte att hindra att barnet orsakar skada för någon annan skall vårdnadshavaren vidare svara för att barnet står under uppsikt eller att andra lämpliga åtgärder vidtas."

  SvaraRadera
 2. Även om ungdomar lekt med raketer behöver inte detta vara orsaken till branden. Brandorsaken måste utredas, eftersom det kan finnas så många andra orsaker.

  En sak som slagit mig är varför det inte finns brandlarm på skolan?
  En annan fråga är att om en raket antänt skolan, varför fortsätter branden? Är våra skolor så eldfängda så att en liten eld kan få sådana konsekvenser eller har de förvarat brännbart material, som kan sprida en brand, på felaktigt sätt?

  Skolan (eller kommunen) måste naturligtvis ta sitt ansvar. En sådan här eldsvåda ska inte få ske bara för att det börjar brinna lokalt i en byggnad. Tänk om branden börjat för att någon lagt en brinnande fimp i en papperskorg? Man måste se på orsak och verkan. Ingen kan förvänta sig stora skador på en byggnad för att det uppstår en eld på ett ställe i byggnaden. Enbart i en felkonstruerad eller felanvänd byggnad kan sådant ske.

  SvaraRadera