Sidor

torsdag 8 januari 2009

Fyrverkerieländet: Förstärk övervakningen

Sydsvenskan skriver (Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan) apropå den stora branden på Killebäckskolan i Södra Sandby att flera kommuner är på gång att ändra sina lokala ordningsstadgor för att minska fyrverkerieländet.

Det är bra att kommunerna försöker att göra något. För inte så länge sedan ignorerades problemen helt, t ex av det rödgröna styret i Malmö. Det har svängt, och det är bra. Frågan är då om de planerade åtgärderna får någon effekt. Såvitt jag kan bedöma handlar de mycket om att förtydliga och utöka begränsningarna av hur, när och var fyrverkerier får användas. Det är bra signaler som jag tror kan få viss, men begränsad, effekt.

De stora problemen i dag utgörs i första hand av tonåringar som okynnessmäller fyrverkerier framförallt veckorna innan nyår. Redan innan de aktuella regelförändringarna är de under 18 år förbjudna att använda fyrverkerier. Därför räcker det inte att lagar och förordningar stramas upp utan kontrollen av efterlevandet måste också förstärkas. Det är kanske inte rimligt att kvalificerade poliser i större omfattning ska jaga runt på gator, torg och i parker efter ouppfostrade tonåringar. Men kommunen skulle kunna bidra med vakande ögon och resurser beredda att agera. Tonåringar, och deras familjer, vars föräldrar inte tar sitt ansvar borde vara en målgrupp för socialtjänsten som borde finnas på plats under dessa veckor. Kommunalt, eller av polisen, engagerade väktare och ordningsvakter skulle kunna patrullera på allmänna platser och handgripligen agera.

Det är alltså bra att kommunerna nu vaknat och att regelverken stramas upp men kontrollen att de efterlevs måste också stärkas.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Fyrverkerieländet: Dåligt omdöme
Fyrverkerieländet: Positiv attitydförändring
Räddningstjänsten agerar mot fyrverkerimissbruket
Äntligen agerar (s) i Malmö i fyrverkerifrågan

1 kommentar:

  1. Enligt Räddningeverkets hemsida (se länks nedan) minimiåldern 18 år för hantering av fyrverkerier.

    Jaga rätt på deras föräldrar och ifrågasätt varför deras ungar under 18 år använde fyrverkerie och hur de fick tag på dom. Det finns alldeles för ansvarslösa föräldrar.

    Räddningsverkets hemsida; http://www.raddningsverket.se/templates/SRV_Page.aspx?id=19515

    SvaraRadera