Sidor

måndag 12 januari 2009

Hamas bär skulden

För den utan egna erfarenheter går det säkert inte att helt sätta sig in i den fasansfulla situation människorna i Gaza befinner sig. Instängda, utan någon möjlighet att fly eller söka säkert skydd, och i ständig rädsla för att bli dödade eller lemlästade av förfärligt effektiva vapen. Men det är begripligt att förtvivlan och paniken är stor.

Självklart önskar de allra flesta att plågan för Gazas civilbefolkning omedelbart ska upphöra. Men samtidigt är Israels agerande fullt begripligt för mig. Hamas ständiga terrorhandlingar dödar, skadar och sätter skräck i den israeliska civilbefolkningen. Att Hamas måste stoppas är självklart. Det är Hamas usla, fega och utstuderade taktik, när man använder Gazas civilbefolkning som mänskliga sköldar, som är den direkta orsaken till att civila kommer till skada och dödas när Israelisk militär opererar för att oskadliggöra Hamas. Att Israel skulle avstå från att försvara sin befolkning anser jag är fullständigt orimligt.

En TT-artikel som publiceras i Sydsvenskan och Aftonbladet samt en artikel på Newsmill tycker jag är intressant läsning.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Rimliga proportioner

5 kommentarer:

 1. Om din son försöker ge min son en örfil, och misslyckas. Och min, rättmätiga reaktion blir att slå ihjäl hela din släkt och bränna upp ditt hus.
  Är det din sons fel?

  SvaraRadera
 2. Till anonym angåend örfil:

  Det är inte örfilar Hamas terroriserar den israeliska civilbefolkningen med. Jag förstår inte heller vad som menas med "misslyckas". Vetskapen om att en raket när som helst kan slå ner och sprida död och lemlästning sätter precis sån skräck bland befolkningen som Hamas vill att deras terror ska göra.

  SvaraRadera
 3. Men om Hamas' attacker var ett sådant problem, varför bröt då Israel vapenvilan? Under vapenvilan var Hamas lugna.

  SvaraRadera
 4. Med "misslyckas" menar jag att Hamas raketer dödat och skadat mycket få människor. Risken för någon i Israel att få en sådan raket i huvudet är mindre än att åka bil.
  Hamas gör självklart fel när de skickar dessa raketer. Dock kan de raketerna inte jämföras med Israels urskiljningslösa massmord på civila, uppåt 1000 st nu senast (att jämföra med 10 dödade i Israel).
  Israels terrorattacker mot Gaza gör naturligtvis att hela befolkningen i Gaza känner rädsla, välgrundat, det verkar inte bekymra Dig i samma grad som den mycket lilla risk man har i Israel att bli skadad.
  Min fråga är: varför ser Du detta så enögt?

  SvaraRadera
 5. Till anonym:

  Jag tycker inte att jag ser det enögt utan försöker uttrycka den fasa jag känner när jag försöker att sätta mig in i situationen både för den israel som ständigt lever i skräck för raketer och för den gazabo som nu befinner sig i en helvetisk situation.

  SvaraRadera