Sidor

fredag 16 januari 2009

Personangrepp respektlösa

Jag läser på flera ställen (Sydsvenskan, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet) att riksdagsledamoten Luciano Astudillo (S) från Malmö och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) grälar om debattnivån dem emellan. Jag vet inte hur Littorin brukar uttrycka sig mot Astudillo och hur deras meningsutbyten brukar se ut. Men är det på samma nivå som det Astudillo-citat som publiceras i Sydsvenskan tycker jag att dom båda måste skärpa till sig:

”Littorin påminner allt mer om min dotter när hon blir trött. Extra gnällig och trotsig för att hon inte får som hon vill. Men hon är sex år. Har regeringen i Littorin fått en liten jobbig barnunge i trotsåldern?”

Visst är det ibland svårt att styra känslorna i debattens hetta och visst slinker det ibland iväg ett olämpligt personangrepp. Det upplever vi ju inte minst då och då i malmöpolitiken. Men det är inte önskvärt att det blir en del av debattekniken.

Personliga påhopp skadar förutsättningarna för en seriös, kreativ och öppen politisk diskussion. De inblandade personerna ska i många fall verka i samma politiska sammanhang i många år och då är det kontraproduktivt att smutsa ner debattklimatet med personliga motsättningar. Man behöver inte tycka om varandra men jag tycker att man ska visa respekt för sin meningsmotståndare och avstå från personangrepp.

2 kommentarer:

  1. Det var inte i debatten.....Läser du på lika "bra" när det gäller annat så blir jag orolig...Du är väl en av dom som borde kontrollera fakta innan du uttalar dig även om det är på din blogg...framstår som okunnig...

    SvaraRadera
  2. Till Anonym:

    Det är tråkigt om jag gör Anonym orolig och att jag framstår som okunnig ...

    Jag antar att Anonym menar att citatet inte är från dagens debatt i Riksdagen. Vilket är rätt. Det är inte heller min mening att försöka påskina det.

    SvaraRadera