Sidor

fredag 18 juli 2008

Vinande piskor (mp)

Den miljöpartistiska (tidigare vänsterpartistiska) riksdagsledamoten Karin Svensson Smith vill enligt Sydsvenskan minska lastbilstrafiken på det svenska vägnätet. Det behöver inte vara något fel i det. Det skulle kanske vara bra för miljön och det skulle definitivt öka säkerheten på vägarna. Säkert kan åkerinäringen bli effektivare. Vad jag vänder mig mot är Svensson Smiths krav som hon kallar morötter och att hon fokuserar fel.

Svensson Smith vill bl a införa lastbilsfria perioder, minska lastbilarnas maxvikt och införa kilometerskatt för lastbilar. Detta för att försämra lastbilarnas konkurrenskraft. Och det kallar hon för morötter! Det är ju piskor som viner.

Detta är ett exempel på de problem som hela tiden kommer upp när klimathotet får styra den politiska agendan. Klimathotet får stå som argument mot sådant som egentligen ogillas av andra skäl. Om lastbilstrafiken ses som ett problem utifrån klimathotet är det ju bränslet man ska ge sig på. Och då är jag säker på att det är mer framgångsrikt att locka med mumsiga morötter än att hota med svidande piskor.