Sidor

torsdag 10 juli 2008

Tour de France-etapp Köpenhamn/Bron/Malmö!

Så här långt har årets Tour de France varit extra roligt och intressant att följa. En svensk hänger med i toppen (Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan) även efter tempolopp och de första bergen.

Tour de France är ett av världens största och mest exponerade årliga evenemang. Och visst är det ett sprakande skådespel med ett utstuderat smart upplägg som ger nya dramer nästan varje dag under tre veckor. Har man en gång väl fastnat vill man gärna ha en tv inom räckhåll dessa sommarveckor.

Jag har under några år funderat på en ganska tokig idé; en Tour de France-etapp på sträckningen Köpenhamn-Bron-Malmö-Skåne-Bron-Köpenhamn. Den är inte fullt så tokig som den först låter. Tour de France-etapper går då och då i andra länder. Främst i de direkta grannländerna men även på de Brittiska öarna.

Danmark är sedan gammalt ett stort cykelsportland. Sverige har varit det för många år sedan och intresset har ökat igen de senaste åren. Det skulle vara ett utomordentligt tillfälle att marknadsföra regionen. Tänk vilka tv-bilder när hela klungan forcerar fram över Bron med den stora karavanen i släptåg, över det skånska landskapet, genom Malmös olika stadsdelar och sedan målgång på Rådhusplatsen i Köpenhamn. Jag tycker att det är en mycket attraktiv tanke, en dröm.

Jag har tagit upp idén några gånger med personer med rätt ansvar och inflytande. Än så länge har jag inte lyckats förankra den. Men nu när idéer om OS eller fotbolls-VM i regionen lyfts då och då tycker jag att man ska tänka Tour de France i stället. Det passar enligt min mening bättre in. Det är hanterbart och ger unika möjligheter att marknadsföra regionen.