Sidor

söndag 24 augusti 2008

USA-valet: McCain bättre för Malmö

Genom sitt val av vicepresidentkandidat bekräftar Barack Obama det som många av hans kritiker hävdat; att han är en utrikes- och säkerhetspolitisk lättviktare. Det ska nu den erfarne senatorn Joe Biden väga upp. Nu återstår att se om det räcker.

Sydsvenskans ledarsida tycker att liberala tummar på den här sidan av Atlanten bör hållas för Obama. Jag håller verkligen inte med. För mig som malmöbo, svensk och europé är två frågor speciellt viktiga när amerikanerna väljer sin president. Att presidenten är frihandelsvän och att presidenten är beredd att låta USA agera även militärt för att försvara mänskliga fri- och rättigheter varhelst de kränks i världen. Obama har slirat betydligt i de här frågorna medan John McCain uttalat sig klart mer tillfredsställande.

Under Aktuella frågor, också på Sydsvenskans ledarsida, skriver docenten i statsvetenskap, Ann-Sofie Dahl, att de amerikanska väljarna inte är lika övertygade som de europeiska tyckarna att valet är avgjort till Obamas fördel. Hon menar att det finns flera skäl att förvänta sig att det blir McCain som flyttar in i Vita huset i januari.

Fler artiklar om presidentvalet i dagens tidningar:
Sydsvenskan, Sydsvenskan
Svenska Dagbladet, Svenska Dagbladet, Svenska Dagbladet
Dagens Nyheter

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
McCain ett bättre val än Obama
Bäst om McCain lyfter luren i Vita huset