Sidor

måndag 18 augusti 2008

(M)er frihet i skolan - inte ökad (s)ocialism

Den ledande socialdemokraten Nalin Pekgul motsätter sig att elever och deras familjer kan välja skola och hon tycker att friskolor i princip inte ska få finnas. Hon ser skolan som ett verktyg för politikerna att förverkliga sina samhällsprojekt. Det framgår av hennes debattartikel i dagens Sydsvenskan.

Det är som att höra en röst från en annan tid när man tar del av Nalin Pekguls tankar. När hon ser problem i samhället vill hon lösa dem med politisk ingenjörskonst. Individer och familjer får stå tillbaka för den politiska sfärens intressen. Kinesiska statsfunktionärer skulle fälla glädjetårar över hennes renlärighet.

Nalin Pekguls artikel är en reaktion på en rapport som de moderata ledamöterna i Riksdagens utbildningsutskott presenterat. Jag har kommenterat den här tidigare. Den är mycket bra och vill stärka både friskolorna och friskolornas elever. Det tål inte Nalin Pekgul. För då minskar ju politikens makt över barnen och familjerna. Då kan det ju göras val som politiken ogillar och som inte ingår i politikens plan.

Jag vill se mer av frihet och valmöjligheter i den svenska skolan och att Nalin Pekguls socialism förpassas till historiens skräphög.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
(s) vill inte elevernas bästa
Frigörande moderat skolinitiativ