Sidor

fredag 2 oktober 2009

IOK, nyttig idiot?

Sydsvenskans Anja Gatu möter det olympiska högdjuret Gunilla Lindberg i Köpenhamn i samband med att Internationella Olympiska Kommittén, IOK, har sin 121:a sessionen där. Bl a ska värdstaden för sommar-os 2016 utses. Gatu beskriver hur Lindberg kindpussande kryssar fram i hotellobbyn och glatt hälsar på andra dignitärer i och omkring den olympiska rörelsen. Tyvärr ställer Gatu ingen fråga om den mäktiga organisationens ansvar för mänskliga rättigheter.

I grunden tycker jag att den internationella olympiska rörelsen är bra och att den uträttar mycket gott. Men den har åtminstone en allvarlig brist. Den är politiskt naiv, och låter diktaturer delta i verksamheten på till synes samma villkor som andra och riskerar därför att legitimera brott mot mänskliga rättigheter. Man skulle t ex utövat mycket hårdare tryck på den kinesiska regimen inför och under OS i Peking förra året.

Jag menar att IOK tydligt måste visa att man står upp för mänskliga rättigheter och använda sitt stora inflytande för att påverka diktaturer. Annars förlorar organisationen sin legitimitet och blir en nyttig idiot i händerna på skrupelfria diktaturer.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Låt inte OS legitimera diktaturer
Heder åt modiga idrottare!
Kina-OS? Ja, men inte på diktaturens villkor
Möt gärna Kineser, men med rak rygg

Svenska Dagbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar