Sidor

måndag 19 oktober 2009

Intressanta klimatförslag från Lomborgs Center

Björn Lomborg, chef för tankesmedjan Copenhagen Consensus Center, skriver i Sydsvenskan att det stora klimatmötet i Köpenhamn i december riskerar att bli ett fiasko. Han uppmanar därför världens ledare att hitta en ny strategi. Lomborg förslår en strategi som är resultatet av ett forskningsinitiativ från det egna Centret.

"Centret samlade en expertpanel bestående av fem av världens ledande ekonomer, däribland tre Nobelpristagare, för att gå igenom ny forskning på området och identifiera de bästa – och de sämsta – lösningarna."

Man fann att en dyr global koldioxidskatt skulle vara det sämsta alternativet. Istället rekommenderade panelen att fokusera på forskning kring klimatingenjörskonst som kortsiktig lösning, och på koldioxidfri energiproduktion som långsiktig lösning.

Jag kan tycka att klimatingenjörskonst, som konstgjorda vita moln som ska reflektera solljus, låter som science fiction men ändå väl värt att seriöst överväga när alternativen oftast handlar om stoppad utveckling och minskat välstånd. Centrets rekommendation andas framtidsoptimism och möjligheter som står i kontrast mot domedagsprofeternas hopplösa uppgivenhet.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Hinner klimatdimman skingras?
Stryp inte klimatdebatten!
Sans och balans i klimatdebatten
Liberaler! Stå upp i klimatdebatten!
Bredda klimatdebatten!
Granska klimatalarmisterna!
Vinande piskor (mp)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar