Sidor

söndag 27 september 2009

Laglöshet aldrig acceptabelt


I sin söndagskrönika tar Svenska Dagbladets politiske chefredaktör PJ Anders Linder upp bränderna och stenkastningen i områden som t ex Rosengård. Han skriver:

"Men alldeles oavsett grundläggande orsaker och långsiktiga lösningar måste den korta sikten hanteras. Bränderna och stenkastningen måste få ett slut även om det kräver omfattande närvaro av polis utifrån som inte har hunnit skaffa sig lokal förankring. Små barn ska inte behöva se sina föräldrar förtvivla över att natten är laglös och att familjens besparingar står i lågor på parkeringen."

Detta är oerhört viktigt! Vi hade ju en situation i Rosengård i våras då polisen inte vågade patrullera och inte gjorde ingripanden. Rosengård var under en tid laglöst område och det var inte ens säkert att brandkår och ambulans kunde komma till nödställda invånares undsättning. Inte förrän justitieminister Beatrice Ask (M) klargjorde att "Polisen får aldrig väja för de insatser som behövs." tog polisen på allvar tag i situationen.

Resultatet blev att polisen gjorde en rejäl satsning i Rosengård med ständig närvaro dygnet runt. Satsningen hade omedelbar effekt och tryggheten ökade markant för alla i området.

På lång sikt måste orsakerna till oroligheterna i områden som Rosengård lösas. Men i väntan på de lösningarna får laglösheten inte härja, utan polisen måste sätta in de resurser som behövs för att garantera lugn och trygghet för invånarna.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Polisnärvaro ger effekt
Vändpunkt i Rosengård?
Viktigt besked från justitieministern
Hårda tag till brandmännens hjälp och skydd
Möjliggör kommunala poliser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar