Sidor

fredag 17 april 2009

Hårda tag till brandmännens hjälp och skydd

I går kväll attackerades brandmän återigen när de släckte bränder på Rosengård. En av styrkeledarna säger att brandmän mår psykiskt dåligt och är nära att sjukskriva sig. Han är uppgiven och menar att det finns inget mer brandmännen kan göra utan nu är det upp till politikerna och tjänstemännen.

Som ledamot i Räddningstjänsten Syds direktion får jag regelbundet information om hur förhållandena vid insatser på Rosengård utvecklas. Min uppfattning är att situationen för brandmännen blir värre och värre. Vid senaste sammanträdet med direktionen fick vi för första gången indikationer på att det gått så långt att brandmän börjat överväga att söka sig från Station Jägersro som är den som i första hand rycker ut vid larm på Rosengård.

Problemen har under en längre tid diskuterats vid i stort sätt varje sammanträde med direktionen. Det är en problematik som det inte finns någon snabb och definitiv lösning på.

Det finns erfarenheter från bl a Storbritannien och Holland där motsvarande händelser började för redan 10-15 år sedan.
På lång sikt handlar det om att bekämpa utanförskapet som är stort i områden som Rosengård. Alliansregeringens jobbpolitik verkar i den riktningen men den pågående krisen gör att effekten inte kommer att slå igenom förrän konjunkturen vänt.
På något kortare sikt handlar det om att Räddningstjänsten måste vinna förtroendet hos Rosengårds invånare. Det arbetet är inlett och Räddningstjänsten finns numera ständigt på plats i Rosengård för dialog och samverkan på olika sätt. Men även denna process behöver tid för att få effekt.
På kort sikt handlar det om ett utvecklat samarbete med polisen, rutiner för att vid varje insats bedöma säkerhetsläget och anskaffning av säkerhetsutrustning. Bl a finns det en ansökan inlämnad till Länsstyrelsen om att få använda bevakningskameror på brandbilarna som kan dokumentera attacker och skadegörelse. Tyvärr tar Länsstyrelsen god tid på sig.

Det finns ingen enkel lösning på problemen för Räddningstjänsten på Rosengård. Men jag menar att på kort sikt måste hårda tag vara ett förberett alternativ för att säkerheten för brandmännen samt invånarna och verksamma i området ska kunna upprätthållas.

Sydsvenskan

10 kommentarer:

 1. Vore det inte en bra idé att använda civila polisbilar. Det måste verka mycket provocerande om 5 polisbilar kommer samtidigt till samma plats.

  Sen måste man omhänderta alla som bråkar så att deras föräldrar får reda på vad de håller på med, för det verkar inte som om föräldrarna vet det.

  /En som inte är i händelsernas centrum

  SvaraRadera
 2. Du pratar som en sann politiker. Bla, bla, bla är det enda som hörs. Sluta snacka dialog, förtroende, process, bla, bla. och gör nåt konkret istället.

  SvaraRadera
 3. Till Anonym/En som inte är i händelsernas centrum:

  Det behövs nog både civilt och uniformerat i polisens arbete på Rosengård. När det hettar till och brandmännen blir attackerade tror jag det ska vara tydligt vilka som är poliser.

  Jag håller fullständigt med om att de som bråkar ska omhändertas av polis och minderårigas föräldrar underrättas. Min uppfattning är att polisen arbetar i den riktningen.

  SvaraRadera
 4. Till Anonym/Bla bla bla:

  Ja, politik är mycket prat, förtroende och process. Men jag tar också upp konkreta saker och önskar att jag hade mer att komma med som snabbt löser problemen.

  Men Anonym/Bla bla bla sitter kanske inne med lösningen. I så fall, låt höra!

  SvaraRadera
 5. Vi kan tacka Goran with two pricks, Mona och Ilmar för detta är frukten av deras kulturberikande och ansvarslösa politik. Som svensk kan man inte längre ifrågasätta och kritisera vissa saker i vårt samhälle utan att bli kallad rasist. I dagens Sverige är det bara vissa människor som kan åtnjuta yttrandefrihet (ofta på stakatosvenska) och demokrati. Vart är detta land på väg? Det ska väl inte behöva bli som i Frankrike?? /Lisa, Malmö

  SvaraRadera
 6. Enkelt - fler hundpatruller (vilket Polisen inte satsat på de senaste åren) och sen släpper man hundarna lösa....men detta passar inte i lagomlandet Sverige och det passar heller inte vår starke man - Ilmar Reepalu. //Mats, Malmö

  SvaraRadera
 7. Vi är alla överens om att det som sker är oacceptabelt. Det är uppenbart en medveten strategi från buset att starta bränder för att locka till sig brandkåren för att sedan trakassera den. Dvs att missbruka samhällets resurser.

  Målet är såklart att "ta över" inget annat, medlet är att nöta ner det svenska samhället.

  Den som tror att dessa typer vill samarbeta eller liknande har missförstått.

  Det är olyckligt att lokalpolitikerna kläms mellan den nationella invandringspolitiken och de lokala problem som uppstår i dess kölvatten, problem som,innan alliansregeringen, ingen ens ville låtsas om att de existerade.

  Det är nödvändigt att de distribuerade problem som den nationella invandringspolitiken genererar tydligt och starkt återkopplas till de personer, krafter och aktörer som driver utopiska immigrationsagendor.

  Faktum är att på miljösidan finns det ett livscykelstänkande där det företag som säljer en förpackning får betala för återvinningen av samma förpackning.

  De aktörer som ensidigt hyllar och manar på integrationen bör på samma sätt delta i, bekosta och skapa lösningar på de problem deras policy skapar.

  --- Vilka aktörer är det? Vem ligger bakom det beslutsunderlag som oreserverat hyllat den nyss förda immigrationspolitiken? ---

  "utvidgat medvetande ?"
  Jag minns en intervju med the Beatles, där de berättade att de i slutet på 1960-talet besökt en park i London. Innan besöket hade de alla tagit LSD och pratat om hur det "utvidgade deras medvetande", men när de kom till parken låg det utslagna ungdomar i buskarna och deras medvetande var inte vidgade, tvärtom. Där, ute i verkligheten, när de såg konsekvenserna av deras tal om "utvidgat medvetande" etc blev de rädda och slutade omedelbart att använda LSD.

  Eftersom målet är klarlagt, att de som trakasserar brandkåren skall sluta med det. Blir frågan istället vilka medel som är tillräckliga för att de skall sluta. De som vill bo i ett land där brandkåren inte kommer får flytta till ett sådant land, gränsen var öppen på ena hållet och den är lika öppen på andra hållet. Om det skall behöva gå så långt är knappast samhällets eller politikens val, däremot kan det vara samhällets uppgift att skapa (mycket) tydliga val för den som tror att de skall "ta över" på sveriges och svenskarnas bekostnad.

  Den som tycker illa om formuleringen får gärna formulera om det, men de får sluta babbla om att "utvidga sitt medvetande" och börja ta ansvar för hela kulturcykeln/ samhällscykeln i deras oansvariga immigrationspolitik.

  SvaraRadera
 8. Jävligt trött på idioterna som förstör. Det jag inte fattar är varför ingen stoppar det. Det är väl nu politikerna skall göra sig förtjänta av sina höga löner.

  SvaraRadera
 9. Låt skiten brinna ner!!! kan dom inte uppföra sig civiliserat så skicka ut dom från Sverige med hela tjocka familjen o släkten.

  SvaraRadera
 10. Ett konkret problem här är som jag ser det det faktum att det inte är brottsligt att kasta sten MOT brandmän och dylikt. Endast om någon träffas blir det egentligen tal om åtgärder. Ett förslag som flera brandmän har kommit med, och som jag som kommande brandman vill framhålla, är några tillägg i brottsbalken i stil med "störande av räddningsinsats". Detta skulle ge polisen större befogenheter att agera och ge brandmännen känslan av att deras situation tas på allvar och att politiker bryr sig om deras station.

  Om detta fortsätter är jag rädd att det inte kommer att ske några räddningsinsatser i sådana områden och hela skiten kommer bli en pyrande askhög. Då blir det till staten att bygga nya hyreshus åt bråkstakarna så de får lite mer virke att leka med.

  För övrigt, om det nu är invandrare som inte har medborgarskap, varna dem med att om de inte sköter sig som gäster så kommer de att åka ut genom dörren. Så länge jag har trevliga gäster som sköter sig i min lägenhet kan de stanna, men börjar de riva tapeterna och förstöra lägenheten så kastar jag ut dem. Vad är det som säger att man inte kan göra samma sak på statlig nivå? Även om man har det tufft i livet berättigar det inte till pyromandåd och våldshandlingar. Skulle helikopterrånarna kunna skylla på att de hade det svårt hemma och få en dask på fingrarna och släppas fria kanske?

  SvaraRadera