Sidor

onsdag 30 september 2009

Hinner klimatdimman skingras?

Det är en njutning att läsa Hans Bergströms kolumn Global dimma i DN. Elegegant skriver han klarspråk om det korrupta FN som gullar med diktatorer och med skarp klarsyn analyserar han förhandlingsläget inför klimatmötet i Köpenhamn.

Bergström skriver: "Jag har försökt förstå vad EU vill uppnå i Köpenhamn, nu med Sverige som ordförande, men texterna är suddiga. Vill man att europeiska låginkomsttagare ska betala gigantiska belopp, via skatt eller prishöjningar, till någon FN-fond som sedan ska slussa ”klimatbistånd” till diktatorer i Afrika? Det enda säkra med ett sådant projekt är att det skulle leda till enorm korruption i två led, först inom FN, sedan från styrande skikt i de länder dit biståndet går." och avslutar med: "Med bara ett par månader kvar till FN:s klimatmöte i Köpenhamn borde det vara dags att lämna det politiska tungomålstalandet och ta den konkreta diskussionen om vad som är möjliga och lämpliga medel inom en global ram. Helgens deklaration från G 20 i Pittsburgh sa ingenting."

Så är det nog. Det får inte bli så i Köpenhamn att man kommer överens om något just bara för att man måste
komma överens om något. Ett eventuellt Köpenhamnsprotokoll måste vara en överenskommelse som verkligen leder till förbättringar och inget framkrystat som gör mer skada än nytta.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Stryp inte klimatdebatten!
Sans och balans i klimatdebatten
Liberaler! Stå upp i klimatdebatten!
Bredda klimatdebatten!
Granska klimatalarmisterna!
Vinande piskor (mp)

Sydsvenskan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar