Sidor

fredag 13 februari 2009

ESF 2008: 5-6 miljoner från kommunen räckte inte

Den ideella föreningen ESF Norden 2008, som arrangerade European Social Forum i Malmö i höstas, har enligt uppgifter i Sydsvenskan begärt sig själv i konkurs. Skulderna uppges vara ungefär 1,6 miljoner och Malmö stad är största fordringsägare. På listan över dem som också ser ut att bli utan sina pengar finns fastighetsägare, uthyrare av ljud och ljus, tolkar och kultur­arbetare.

Den rödgröna majoriteten i Malmö stad stödde ESF med cirka 5-6 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar. 2,5 miljoner i kontanter, 600 tusen i projektledningsstöd och 2-3 miljoner i övriga arbetsinsatser och efterskänkta avgifter. Men det räckte tydligen inte. Det sattes sprätt på ytterligare nästan 2 miljoner och förutom kommunen blir sannolikt ett antal småföretagare blåsta på sina pengar.

Jag har hel tiden tyckt att det var fel av den rödgröna majoriteten att ge ESF stöd från Malmö stad. Ett viktigt skäl var de antidemokratiska krafter som finns inom ESF och det våld man kunde förvänta sig på Malmös gator. Majoriteten med Kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu i spetsen viftade undan de argumenten och säkerhetsarbetet inför arrangemanget missköttes med följden att privat och offentlig egendom vandaliserades bl a i samband med omfattande kravaller i centrala Malmö.

Malmö stad misslyckades med säkerheten kring ESF och nu visar det sig att man trots bl a projektledningsinsatser för 600 tusen kronor misslyckades att hålla koll på ekonomin också. Detta får den rödgröna majoriteten som drev igenom kommunens stöd till arrangemanget ta på sig.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
AFA - riktiga fascister
Reepalu (s) i armkrok med aggressiva aktivister
Enkel fråga: Vill (s) ersätta ESF:s offer?
ESF 2008: (S)tä(mp)la rätt ans(v)ariga
ESF 2008: Accepterar våld och skadegörelse
ESF 2008: Låt kommunen betala
ESF 2008: Kramar förtryck och diktatur
ESF 2008: Svansen regerade
ESF 2008: Lite avundsjuk
ESF 2008: Lugn inledning
ESF 2008: Välkomna till Malmö!
Fel stödja ESF
Reepalu mjuk mot huliganer

6 kommentarer:

 1. "Men Malmö stad har också fått oerhört mycket till­baka genom forumet, säger Thaher Pelaseyed." Vad? En vandaliserad stad och en polisnota på över 25 miljoner? Tack för den!

  SvaraRadera
 2. Man skall inte klaga
  Har man valt sossarna i Malmö så är det
  "Alla för göra som de vill, slå sönder om ni vill, sedan betalar vi genom att höja skatterna."

  Vad vi fick, jo massor av utrymme i tidningarna om hur mycket våld det är i Malmö. All reklam är ju bar reklam.

  SvaraRadera
 3. Som vanligt är det lätt att vara vänsterliberal när någon annan skall arbeta och betala notan.

  SvaraRadera
 4. Det märkliga är att någon kan rösta på (s, v eller mp) i Malmö efter detta. Inte för de andra gör perfekta beslut. Men det är är bara för mycket.

  SvaraRadera
 5. Man saknar ord... Plocka dessa pengar ur partikassorna från V, Mp och S! Så här blir det när vänsteradeln skall anektera lekplatser mitt bland vanligt civiliserat folk! Nästa gång bör man välja en mer lämplig plats för ändamålet, säg Balsbergsgrottan utanför Kristianstad? Det är skam och åter skam om inte allianspartierna i Malmö tar detta misstag till sin fördel inför valet 2010. Man kan ju inte få bättre gratisreklam än så här!

  SvaraRadera
 6. Vi är många som är trötta på vänsterdrägget. Skandal att Malmö betalar ut skattepengar till ett så odemokratiskt evenemang som det ESF arrangerade. De saknar respekt för andras egendom, yttrandefrihet och pengar. Bättre om Malmö hade sponsrat en segeltävling i stället, då hade pengarna åtminstone gått till hederliga och trevliga människor.

  SvaraRadera