Sidor

söndag 15 februari 2009

Stoppa anslagen till Konstfack!

Det första jag tänker när jag läser om Konstfacks senaste skandal är om dom är dumma i huvudet på det stället. Ja, det är möjligen primitivt tänkt men frågan är trots allt befogad. I ett fall spelar en konstfackselev psyksjuk och låter sig tas in för akut behandling på sjukhus. I detta senaste fallet vandaliserar en annan konstfackselev en tunnelbanevagn. I båda fallen kallar man tilltagen för konstverk. De ansvariga på Konstfack svarar undvikande och fördömer inte elevernas oacceptabla handlingar.

Jag menar att ingen har rätt att utsätta andra på de sätt som gjorts i de här båda fallen. Människor har engagerat sig, hjälp till, utsatt sig för fara, skrämts och hotats. Andras resurser har tagits i anspråk och andras egendom har förstörts. Om detta är vad Konstfack lär ut som konst vill jag att alla skattefinansierade anslag dit omedelbart ska stoppas! Det kan inte vara meningen att skattepengar ska användas till att kränka dem som de tvångstaxerats från.

Kulturministerns undran om nästa "konstverk" är även min: "Vad blir nästa grej? Att tända på ett hus och se hur brandkåren reagerar?".

Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet, Svenska Dagbladet, Svenska Dagbladet, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Dagens Nyheter, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Aftonbladet

12 kommentarer:

 1. Det var kanske konst som poliserna skapade när de fällde sina numera välkända kommentarer på video i samband med upploppen i Rosengård? Hade en konstfackelev kunnat komma undan med någon liknande förklaring, vad tror ni?

  SvaraRadera
 2. Om du som "fritidspolitiker" vill föregå med gott exempel kan du börja med att nyansera dina åsikter. Skandaler sker i mindre och större utsträckning på alla skolor och att för dens skull tro att alla är "dumma i huvudet" är befängt, omoget, ointelligent. Liberal var du va?
  //andreas

  SvaraRadera
 3. Vart kan jag skriva under uppropet?

  SvaraRadera
 4. Till Andreas:

  Visst sker skandaler på olika ställen i mindre och större utsträckning. Men skandalerna på Konstfack tycker jag hamnar i en division för sig.

  Jag håller med om att min reaktion när jag undrar om dom är dumma i huvudet på Konstfack är primitiv säkert inget gott exempel.

  SvaraRadera
 5. Till FkD:

  Det där med upprop att skriva under tänkte jag inte på när jag skrev inlägget men det finns ett på Facebook som heter "Inga mer skattepengar till Konstfack".

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Du glömmer att det finns en mängd elever- och säkerligen anställda- på Konstfack som inte stödjer eller uppmuntrar projekt som de två senaste som uppmärksammats i media. Vi är ca 900 personer, och många av oss tycker att det känns lite orätt när man generaliserar på det sätt som du har gjort.

  Vänliga hälsningar

  Konstfackselev

  SvaraRadera
 7. Man häpnar: "dom är dumma i huvudet på det stället" - är du en myndig, vuxen, folkvald politiker som uttrycker dig så? Om alla tusentals studenter och anställda som jobbar där?
  Du menar att eftersom ett par enstaka konstfackelever misskött sig (det håller jag med dig om) så ska hela skolans finansiering strypas? Med den logiken ska även brandstationer läggas ner om en enstaka brandman där misskött sig. Eller kan det vara det gamla vanliga mörkblåa kulturföraktet som äntligen vädrar morgonluft?

  SvaraRadera
 8. Ska nästa tabbe vara en "konst"mord på någon innan "konst"fack ska vakna,
  sparka inkompetenta handledare, det är de som förstör för konstelever

  SvaraRadera
 9. Till Konstfackselev:

  Ja, det är ett problem när enskilda inidivider inom en verksamhet missköter sig. T ex kan jag tänka mig att många poliser känner det orätt när fokus sätts på de medarbetare som uppfört och uttalat sig olämpligt. Ett problem med Konstfack tycker jag är att ledande i organisationen inte tydligt markerar att tilltag som de två exemplen är fel och oacceptabla.

  SvaraRadera
 10. Till Kandisen:

  Jag håller med om att mitt sätt att uttrycka mig kan uppfattas som primitivt och det är inte min mening att såra alla seriösa och duktiga anställda och studenter på Konstfack. Men min reaktion på de två "konstverken" är stark.

  Jag skriver "Om detta är vad Konstfack lär ut som konst vill jag att alla skattefinansierade anslag dit omedelbart ska stoppas!" och det står jag fast vid. Ledningen måste visa att man inte accepterar tilltagen och att detta inte är vad Konstfack lär ut som konst.

  Vad gäller ditt brandstationsexempel är min logik att om stationens ledningen stödjer enstaka brandmäns misskötsel måste ledningen bytas ut.

  Vad gäller "det gamla vanliga mörkblåa kulturföraktet" förstår jag inte vad du menar. Inom moderaterna märker jag sällan något kulturförakt. Däremot finns det olika syn på stödet av kulturen. Det finns de som menar att det offentliga kulturstödet ska vara omfattande för att det ska finnas ett brett konstutbytt. Sedan finns det andra som i princip vill ta bort allt kulturstöd och menar att även kulturen måste konkurrera på en fri marknad. Men något förakt stöter jag sällan på.

  SvaraRadera
 11. Vore väl en lysande installation att lägga ner konstfack och slänga ut eleverna på gatan.

  SvaraRadera
 12. De som lämnat kommentarer verkar mer upprörda över att någon frågar"är dom dumma i huvudet på det stället" än att elever vandaliserar annans egendom och tar psykvården i anspråk för sitt lilla roliga. Det blåser upp till folkstorm för ett enda snett ord sagt i ilska, medan man lätt finner ursäkter för de verkligt stora, planerade, aviktliga felstegen. Andreas till exempel bedömde "dum i huvudet" som befängt, omoget, ointelligent. Det var väl att ta i!

  SvaraRadera