Sidor

tisdag 3 februari 2009

Legal svartklubb. Hur kul är det?

Personligen är jag kritisk till politikens stora inblandning i delar av kulturen. Kulturpolitik handlar ofta om att stödja kulturutövare vars utövning inte är tillräckligt efterfrågad för att de ska kunna försörja sig. Som jag ser det är kulturutövandet för dessa en hobbyverksamhet och de borde skaffa sig ett arbete att försörja sig på i stället för att leva på bidrag.

Sydsvenskan skriver i dag om vad utredningen om spontankultur, som den rödgröna vänstermajoriteten i Kulturnämnden satsat en miljon (1 000 000) kronor på, kommit fram till. Ett förslag är att legalisera svartklubbar. Utredningen har upptäckt att "Klubbar upplever regler för alkoholtillstånd och öppettider som ett hinder." Man vill att kommunen genom uppsökande verksamhet ska titta på svartklubbarna individuellt och tilldela de seriösa av dessa alkohol- och andra nödvändiga tillstånd så att de legaliseras. Onekligen kreativt!

Men att legalisera svartklubbar? Är svartklubbarna intresserade? Jag kan tänka mig att charmen med svartklubb är just att den är lite lagom illegal. Det är något som kittlar. Men att gå på en legal svartklubb? Hur kul är det?

Myndigheterna har under många år försökt bekämpa svartklubbarna. Uppenbarligen utan att lyckas fullt ut. Kanske är detta ett nytt grepp? Genom att närma sig de som finns kvar och gulla med dem kan de kramas ihjäl.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
A-kassan - inget extra stöd till kulturens division 4

Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan

4 kommentarer:

 1. Du har helt klart en poäng, om dom som finns blir legala blir dom dyrare och då dessa "svartklubbar" drivs till stor del idéellt med löner under vad som behöver deklareras pga eldsjälsengagemang är dom essentiellt hobbyverksamheter med mkt lite överskott så kommer bara andra ta deras plats om dom utsätts för samma rigida regler som "vanliga" klubbar. Faktum är att det är en gråzon, nada svart, nada vitt. Men bli av med dom är en utopi, tigger man om det, får man det och våra bestämmelser är otidsenliga, bara dom med bra kapital kan starta lagligt och det är ju just problemet. Slutet sällskap med medlemskrav behöver inget serveringstillstånd och så länge politikerna inte prioriterar det är det helt ok i mina ögon.
  -P

  SvaraRadera
 2. Rickard: Har du läst hela utredningen? Inga kommentarer om de övriga 74,5 sidorna?

  SvaraRadera
 3. Till Peter:

  Nej, jag har inte läst hela utredningen.

  SvaraRadera
 4. Jag föreslår att du gör det.

  SvaraRadera