Sidor

torsdag 5 februari 2009

Rå polisattityd - inte förvånande

Polisens egen dokumentation av kravallerna i Rosengård strax innan jul avslöjar hur några poliser i insatsstyrkan uttrycker sig mycket olämpligt om aktivisterna som deltar i upploppen. (Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter)

Polisernas attityd är naturligtvis fullständigt oacceptabel. Vi måste för det första kunna lita på att poliser inte låter sina personliga känslor och åsikter ta över när de utövar sitt yrke. För det andra måste vi kunna lita på att individer med dåligt omdöme och odemokratisk värdegrund sållas bort och inte tillåts verka som poliser. Poliser har befogenheter som andra i samhället saknar. Därför är det så viktigt att vi kan lita på att det är balanserade och omdömesgilla personer som bemannar den kåren. Polisen, inte minst i Malmö, har uppenbart en del att jobba med.

Samtidigt är jag inte förvånad över att det finns poliser med de här åsikterna. Poliser är ju också människor och när jag rör mig i olika sammanhang hör jag ofta kommentarer med bl a den inriktningen som hörs på polisens kravalldokumentation. Många har mycket nedsättande att säga om andra som t ex bor i en annan stadsdel, som har en annan politisk övertygelse eller som bekänner sig till en annan religion. Inte sällan är tonläget otäckt högt uppskruvat. Det är inte överraskande att detta läcker in även i polisens organisation. Men det är även allvarligt att de här attityderna finns bland politiker, i föreningslivet, på arbetsplatser och i fackföreningarna. Det skapar motsättningar och i värsta fall våld. Som individer måste vi hela tiden stå upp och visa att kränkande och nedsättande attityder inte är acceptabla.

18 kommentarer:

 1. Det är inte förvånande att det blivit så här, poliserna är de som får göra smutsjobbet i kölvattnet av vad politikerna ställt till med.

  kanske skulle tillsätta en kommision för att titta på vad som har havererat i detta land.

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Det som poliserna sa, det är
  ju vad folk i allmänhet tycker och säger! Hur konstigt är det? Folket är inte "politiskt korrekta"! Vänd nu inte brännpunkten från det som det egentligen handlar om: VÅLDET på Rosengård. Stenkastning mot poliser, stenkastning mot brandmän och bussar, etc etc. Vem är det som idkar stenkastning och skränar? Liknelse med apflockar är rätt adekvat - eller?

  SvaraRadera
 3. Det är överhuvud tråkigt, att denna debatt har kommit till stånd!
  1. Hur kan en polisman vara så klumpig, att han dokumenterar en händelse som denna, utan att utesluta ljudinspelning (enkel hanteringsåtgärd av kameran);
  2. Enligt tidningsartikeln spelade aktuell polisman in filmen på eget initiativ med en kamera, som han dolde under sin jacka. Detta, att spelade in andras samtal utan deras kännedom och samtycke, är enligt lagen ett brott!;
  3. Hur kan en åklagare tillåta uppspelning i domstolen av denna video med ljud, där enligt uppgift i SDS ljudet inte har någon betydelse i bevishänseende.
  4. Åklagaren ifråga har uppenbart tagit del av film och ljud under utredningens gång och borde då ha reagerat på det olämpliga i att använda ljudet, som saknade betydelse överhuvudtaget.
  5. Polismannen är i domstolen för att avlägga vittnesmål! Hans polemik med åhörare borde direkt ha avbrutits av domstolens ordförande och såväl polismannen, som åhöraren borde direkt utvisats ur domstolslokalen!
  6. Normalt är jag inte av Sven Erik Ahlhems uppfattning, men hans kommentar:"Jag tror att de flesta av de här uttrycken är förstärkningsord när man är arg, och kanske mindre avsett för att det ska leda någonstans i praktiken"! är suverän!
  7. Detta leder till Ulf Semperts ord om att polismännen, vars röster hörs, till varje pris skall straffas. Skrämmande att bara uttrycka sig så om sin egen personal och ett tydligt bevis på hur långt han står från fotfolket.
  8. Uppenbart har Ulf Sempert behov av att lära sig något om polisarbetet och att det inte är söndagsskolefröknar han skickar ut för att utföra ett otroligt påfrestande arbete. Den balansgång en polisman "på banan" måste utföra, är många gånger svårare än den, som exvis Sempert utför och rent krasst tycker jag, att han borde framträda civil utan galoner, alternativt att han sätter sig i pikéten och deltar i arbetet exempelvis på Rosengård.
  8. Aktivt polisarbete på fältet är mycket svårt och för att vara berättigad att fälla kommentarer som Semperts med flera, borde dessa individer själva vid ett enda tillfälle utsättas för den press yttre polispersonal utsätts för.
  9. Man måste inte vara , superintelligent för att förstå att den konversation, som förs i exvis en polispikét är till för att höja moralen hos en människa, som kanske i grund är rädd för att råka illa ut.
  10. Uttryck som "apedjävel" med flera må tyckas otrevliga, men är det bättre än de i dagligt tal använda dj-la kärringdjävel eller gubbdj-el, som man dagligen får höra i trafiken och på andra platser, där det exvis är kö?
  11. Är de bättre än viss invandrares "Jag ska knulla din morsa" etc.
  12.Jag flyttade från Sverige på grund av orsaker liknande den debatt som just nu förs i pressen, jag är gift med en invandrarhustru, har arbetat 40 år som polis i främst Malmö och har nu som då svårt att förstå och acceptera klumpighet hos såväl polis, som polisfack och -chef, som åklagare.
  13. Jag skulle vilja tillföra mycket ytterligare i ärendet, men önskar slutligen enbart fältarbetande f.d. kolleger lycka till! Tänk på att det finns enklare jobb och överlåt åt Sempert och liknande att ta hand om "buset"!

  SvaraRadera
 4. Allt handlar om respekt, har inte människor respekt för varandra så blir samhället som det har blivit.
  Vet politikerna hur ofta vi blir kallade för svenskjävlar, horor och andra ännu värre skällsord, men inte skriver tidningen om det och jag har aldrig hört någon politiker ställa sig upp och försvara oss nej det är bara vi som skall be om ursäkt, tro fan att man tröttnar det känns som om man var främling i sitt eget land.

  SvaraRadera
 5. Jag förstår inte upprördheten, jag är själv invandrare (Chile) och när man läst Hadith, den samling traditioner om - och förmaningar av - Muhammed, samt hör muslimer uttala vad som står där, då blir man rädd: "Judarna - söner och döttrar av apor och svin" eller "På den sista dagen kommer stenarna att tala och säga: O muslim! Det finns en jude under mig - döda honom!". Det hade varit upprörande om Rosengårds befolkning varit fredlig och följt en civiliserad livsåskådning. Nu är det inte så.

  SvaraRadera
 6. Detta har inget med Insatsstyrkan att göra. Poliserna som uttalar sig tillhör inte piketen/insatsstyrkan!

  SvaraRadera
 7. Oj då nu sitter Länspolischefen i Stockholm Karin Götblad och förfärar sig över i och för sig oöverlagda uttalanden. Men Glöm inte att Karin Götbland själv är under utredningen för mened. Visst är det bedrövligt att vissa uttalanden fälls . Men i striden hetta får man nog acceptera detta. Man kan ju beklaga att det inte fanns någon ljudupptagning av den motsatta sidan, Vore intressant att höra kommentarer som fälldes mor polisen och brandförsvarets personal. Men tydligen så är detta numera tillåtet. Är det då konstigt att den enskilda polismannen kanske utan erforderlig vila och en frustration över hur situationen är på platsen fäller oöverlagda uttalande. Att som Karin Götblad sitta och uttala sig 60 mil från händelsernas centrum är väl inte ett dugg bättre. Förslag låt denna ”syster duktig” ta hand om problemen i Rosengård. Kanske ett mer lämpligt arbete för denna chefsperson som står åtalad i samband med narkotika brottet på Gottland.
  Hade det varit lite trovärdighet i chefskapet så bör man först o främst försvara sin underställda pero0snal för att sedan i lugn och ro utreda händelserna. Men när det gäller denna typ av ”brott” så är alla så ivriga att tillskynda media och förfära sig över sin underordnade personal. Men som Malmöbo har man slutat sig över fenomenet Rosengård. När en av världens ledande terrorforskare skriver en rapport då far media ut och intervjuar vissa personer och får det till att framstå som om denna rapport är amatörmässigt utförd. Hur många har läst den och vad är det som är så motbjudande i rapporten. Nej det orkar man inte ta reda på utan alla skall förfära sig och uttala sig inför media, i stället för att reflektera och komma med ett konstruktivt åtgärdsprogram. Men nej far bara med i denna mediala surf så har du snart gjort dig ett personligt namn, om än på osalig grund.
  Jag trodde i min enfald att dessa uppkomna problem hade en annan dignitet än Face Bok , styrd fördumning var namnet

  SvaraRadera
 8. Det är lätt att sitta på läktaren och vara politiskt korrekt. Jag undrar hur självaste Måna eller Fredrik hade reagerat om de befunnit sig i horder av stenkastande, eldande och raketskjutande huliganer. Ska vi sjunga "we shall overcame?". Skulle inte tro det. Hela den här historien är ett läskigt exempel på hur diktaturens allians bestående av politiker och media förvrider verkligheten. //Brolle

  SvaraRadera
 9. Smarta poliser!

  Nu har vi fått höra hur smarta poliser gör för att slippa meningslösa kommenderingar framöver.
  I höstas fick poliser stå och se på medan miniterrorister förstörde hus på Föreningsgatan. I slutet av förra året fick poliser se på medan småterrorister förstörde på Rosengård. Det måste ha varit frusterande att stå och se på och inte få ingripa. Dessa polisinsatser fick allmänheten att förlora mycket av det förtroende som de eventuellt hade för den svenska polisen. Med sådana polisledare måste jobbet som polis emellanåt kännas mycket otacksamt, därför tycker jag att det var smart att säga "blatte" och "apdjävel" vid inspelningen och hoppas på att få meningsfulla arbetsuppgifter i framtiden.

  Det är bedrövligt att höra hur det politiskt korrekta Sverige ondgör sig över några kommentarer som de flesta av oss skulle kunna tänka oss att fälla om vi hamnade i liknande meningslösa situationer. Det är faktiskt inte annorlunda på andra arbetsplatser där chefer fattar korkade beslut. För korkade beslut av chefer får som konsekvens att personalen uttalar sig på ett sarkastiskt politiskt inkorrekt sätt när de samtalar inbördes och det förtjänar de aktuella organisationerna.

  Sedan kommer naturligtvis fråga om poliserna gjort sig skyldiga till något olagligt. Vi har yttrandefrihet här i landet och människor får naturligtvis lov att uttrycka sina åsikter i sin närmaste omgivning. Därför anser jag att det är fel att ge de inblandade poliserna någon påföljd.
  Däremot bör det vara straffbart att ge spridning åt rasistiska och förråande uttalanden och därför bör det granskas om åklagare, domstol, media och eventuella andra inblandade gjort sig skyldiga till något brott. Det är ju trots allt inte de aktuella poliserna som försökt få allmänheten att lyssna på det aktuella uttalandena uttalanden. Exempelvis borde åklagaren ha krävt lyckta dörrar när uttalandena spelades upp.

  SvaraRadera
 10. Istället för att fokusera på problemen med Rosengård och många av de männisakor som bor där så tar media upp en liten skitsak i form av några poliskommentarer.
  Media lider av en ny form av hjärnblödningsepidemi.

  SvaraRadera
 11. Och vad har en politiker gjort för att t ex lösa problemen i Malmös Rosengård mer än att snacka skit ... absolut ingenting.Snacka om ansvar samtidigt som man hänvisar till hur andra ska agera !.

  Tobbe

  SvaraRadera
 12. När man blir arg eller upprör på någon så fokuserar man normalt sitt verbala utbrott på något som särskiljer personen. Det kan vara allt från tjockis till skallig och i det här fallet att upploppsmakarna betedde sig som djur. Jag var där! Jag vet vad Polismännen utsattes för. Det var inte mänskligt. Men om jag blir irriterad på en bilist med flint och skriker din skallige jävel i bilen. Har jag då något emot alla skalliga? Men det Polismannen sade är inte okej! Men det är bättre att släppa ut lite ånga internt innan de skull ut ur pikén igen...
  http://somjagserdet68.wordpress.com/

  SvaraRadera
 13. Till Anonym:

  Det vore intressant att veta vad Anonym, som fegt gömmer sig bakom anonymiteten, menar är skitsnack. Att poliser ska vara balanserade och omdömesgilla? Att vi som individer måste stå upp mot kränkande och nedsättande attityder?

  För egen del försöker jag alltid, och inte minst i samband med mina politiska uppdrag, visa respekt för andras ståndpunkter och situationer.

  När det gäller problemen i Rosengård är jag övertygad om att ökad egenförsörjning och ökad makt över den egna livssituationen är avgörande för en positiv utveckling. Bl a därför vill jag att de hämmande skatterna på arbete kraftigt ska minskas.

  SvaraRadera
 14. Är helt av den övertygelsen att dessa polisers uttalanden inte speglar polisen som kår. Är också helt övertygad om att de enskilda polisernas uttalanden är sagda i stridens hetta. Saker som bara sägs och som man själv helst vill få osagda. Det som händer i Rosengård är DITT fel som politiker på lite högre nivå. Du förstår nog hur jag menar. Att sitta på läktaren och förfäras gör inte saken ett uns bättre. Det är inte de enskilda poliserna som måste ut och ev slåss med dessa unga och frustrerade ungdomar som passiviserats av deras uppgivna föräldrar som hellre sitter och ser på arabisk tv än pallrar sig iväg på SFI lektionen. Så vitt jag vet blev ingen skadad, misshandlad eller steriliserad så det tyder ju på att poliserna faktiskt inte menade vad de sa. Det är dessa poliser som tvingas ta i problemen, dvs de problem som ni politiker skapar.

  Polisen har mitt orubbliga förtroende, även om de snackar skit ibland. För uttalandet i sig är ju idiotiskt. Men herregud....vem har inte sagt saker i ilskan man ångrar i nästa sekund.

  SvaraRadera
 15. hur kan det bli en skandal om två poliser uttalar sig opassande kring deltagarna i ett upplopp. vilket är egentligen värst. det är ju upprorsmakarna som skapat situationen i vilken poliserna uttalar sig. någon sans får det vara!

  /Joakim

  SvaraRadera
 16. Minns du vietmankriget. Tror du Nixon och Johnsson och Ho Chi Min använde samma vokabular som soldaterna inom Marinkåren eller FNL. Märkvärdigare än så är det inte. Du är säker en bra grabb, Rickard. Men sluta hyckla. En dag kommer svenska politiker ställas till ansvar för det som nu pågår.

  SvaraRadera
 17. Rickard Wendel.

  Vad tycker du tillmälen som exvis svennehora.

  Att människor som lever på samhället använder såna ord måste du väl förstå att det gör oss förbannade, vi som betalar.

  SvaraRadera
 18. Jag håller med om att uppståndelsen runt den här händelsen har lämnat sans och reson. Man har börjat utläsa allt möjligt och drar alldeles för stora växlar.

  SvaraRadera