Sidor

fredag 28 november 2008

Reepalu (s) i armkrok med aggressiva aktivister

Vid Kommunfullmäktiges sammanträde i går fick jag svar på min enkla fråga om kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (s) är beredd att verka för att Malmö stad ska ersätta de privatpersoner, fastighetsägare och företag som drabbades av skadegörelse och andra kostnader i samband med European Social Forum (ESF) i Malmö tidigare i höst. Kommunstyrelsens ordförande var själv för andra gången frånvarande när frågan skulle besvaras och hade överlämnat den till kommunalrådskollegan Kent Andersson (s).

Kommunalrådet (s) svarade att man inte är beredd att verka för att de drabbade ersätts. Som skäl angavs att kommunen inte har den rätten. Den slutsatsen har socialdemokraterna i Malmö kommit fram till genom erfarenheterna från det ekonomiska haveriet i samband med Bo01. Kommunalrådet gjorde också en jämförelse med händelser i samband med fotbollsmatcher.

För det första är Bo01 och ESF inte jämförbara. Bo01 handlade om affärsuppgörelser där företag själva valde att delta.
De som drabbades på grund av ESF kunde inte värja sig utan blev direkt påverkade av aktiviteterna som Malmö stad direkt medverkade i.

Jämförelsen med fotbollen är också den riktigt dålig och direkt oförskämd mot Malmö FF och fotbollens organisationer som arbetar aktivt, målmedvetet och framgångsrikt med att minska våldet och skadegörelsen i samband med fotbollsmatcherna. Dom tar i problemen och jobbar hårt för att lösa dom. Motsvarande kan man inte säga om ESF som inte tar avstånd från de maskerade och våldsamma aktivisterna utan försvarar i stället deras tilltag. Jag kan konstatera att de maskerade och våldsamma aktivisterna är en del av ESF-rörelsen.

Riskerna med ESF var kända men nonchalerades av Kommunstyrelsens ordförande (s) och hans majoritet. Den nonchalansen får nu privatpersoner, fastighetsägare och företag betala kostnaderna för.

Jag tycker att det är bekymmersamt att Malmös kommunstyrelseordförande (s) hellre väljer att gå i armkrok med aggressiva politiska aktivister än att värna malmöborna och andra som verkar i staden.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Enkel fråga: Vill (s) ersätta ESF:s offer?
ESF 2008: (S)tä(mp)la rätt ans(v)ariga
ESF 2008: Accepterar våld och skadegörelse
ESF 2008: Låt kommunen betala
ESF 2008: Kramar förtryck och diktatur
ESF 2008: Svansen regeradeESF 2008: Lite avundsjuk
ESF 2008: Lugn inledning
ESF 2008: Välkomna till Malmö!
Fel stödja ESF
Reepalu mjuk mot huliganer

Sydsvenskan

2 kommentarer:

 1. Ni borgare som brukar tala om demokrati för alla, oavsett kostnaderna (nazistmarscher beskyddade av polser för miljontals kronor) tycker alltså att vänsterorganisationer inte ska ha den rätten?
  Går äganderätten före yttrandefriheten? Det är så jag tolkar ditt resonemang. Ett par krossade rutor är mer värda än att 10 000-tals personer ska få demonstrera/uttrycka sina åsikter.

  SvaraRadera
 2. Till Socialist:

  Kanske framgår inte hela mitt ställningtagande i endast den här artikeln. Det finns ett antal relaterade inlägg som jag hoppas ger hela bilden.

  Men, jag menar att polisen ska skydda allas rätt att uttrycka sig på gator och torg. Även nazisters och vänsterorganisationers.

  Min kritik när det gäller ESF i Malmö handlar dels om att jag inte tycker att kommunen skulle stödja arrangemanget med 5-6 miljoner kronor och dels att kommunledningen bortsåg från de risker som var kända och att det ledde till omfattande skadegörelse.

  SvaraRadera