Sidor

torsdag 15 juli 2010

Touren till Malmö!

För snart två veckor sedan, dagen innan årets upplaga av cykeltävlingen Tour de France startade, skickade jag in en motion till Malmö kommunfullmäktige. I den yrkar jag att Kommunstyrelsen ska få i uppdrag att utreda möjligheterna att få en Tour de France-etapp till Öresundsregionen.

Motionen uppmärksammades i Sydsvenskan (ej på nätet), Helsingborgs Dagblad och i Lokaltidningen.

Motionen:
Tour de France till Malmö!

Cykeltävlingen Tour de France är ett av världens mest uppmärksammade årliga evenemang. Under tre veckor i juli varje år följer miljoner människor tävlingarna på plats och många tiotals miljoner över hela världen ser tv-sändningarna.

Tv-sändningarna, många timmar var och en av de 20 tävlingsdagarna, är enastående marknadsföringstillfällen för regionerna och städerna som loppet går genom. Till skillnad från de flesta andra evenemang exponeras under Tour de France städer och landskap mycket. Kommentatorerna är oftast mycket pålästa och ger tittarna mycket information om såväl sevärdheter och turisttips som kultur och näringsliv.

Varje år cyklas hela eller delar av etapperna i andra länder än Frankrike. 2010 finns Holland och Belgien med på tourkartan. 2009 var Schweiz, Italien och Spanien med. Tidigare har t ex de Brittiska öarna också varit med.

En Tour de France-etapp i Öresundsregionen, med t ex sträckningen Köpenhamn-Bron-Skåne-Malmö-Bron-Köpenhamn, skulle vara ett utomordentligt tillfälle att marknadsföra inte minst Malmö för en stor publik över hela världen. Tänk vilka tv-bilder när hela klungan forcerar fram över Bron med den stora karavanen i släptåg, över det skånska landskapet, genom Malmös olika stadsdelar, åter över Bron och sedan målgång på Rådhusplatsen i Köpenhamn.

Malmö stad skulle kunna samarbeta med bl a Region Skåne, Københavns Kommune, Region Hovedstaden och Svenska Cykelförbundet för att få en Tour de France-etapp till Öresundsregionen.

Utifrån ovanstående yrkar jagatt Kommunfullmäktige ger Kommunstyrelsen i uppdrag att utreda möjligheterna att få en Tour de France-etapp till Öresundsregionen.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Touren till Öresundsregionen!
Hellre Tour de France än sommar-OS
Tour de France-etapp Köpenhamn/Bron/Malmö!

SDS, DN, AB, SDS, DN, AB, SDS, DN, SDS, SDS, SDS, SDS, DN, AB, AB