Sidor

söndag 24 januari 2010

Valfrihet bättre än ransonering!

I dag har jag läst två artiklar under Opinion på DN.se. Båda handlar om hur den offentliga sektorn ska förhålla sig till vård och omsorg i framtiden. Den ena är skriven av Peje Emilsson, entreprenör och opinionsbildare, som ser framtidens äldreomsorg som en utvecklingsbransch med positiva effekter både för de äldre och för företag. Den andra är skriven av ledarredaktionen som ser den digitala utvecklingen inom sjukvården som ett problem eftersom efterfrågan på vårdtjänster kan komma att öka och argumenterar därför för ransonering.

Det är intressant att läsa dessa artiklar parallellt. Peje Emilsson ser möjligheterna och fördelarna med att utbudet av vårdtjänster för medborgarna ökar. Han menar att valfrihetssystem med en offentligt finansierad äldrepeng som bas och möjligheter till privata tillägg bör vara en del av en mer omfattande äldrepolitisk reform. DN:s ledarredaktion däremot ser den ökade efterfrågan som ett problem eftersom den är kostnadsdrivande och vill se ransonering.

När ett system gör ökad efterfrågan på varor eller tjänster till problem måste systemet förändras. Politiskt kontrollerad ransonering är alltid fel. Valfrihetsreformer som Hälsovalet i Skåne och Peje Emilssons förslag till äldrepolitisk reform är åtgärder i rätt riktning.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Succé för Hälsovalet!
Äntligen skånskt vårdval!
Ännu bättre med fri etablering
(v) gillar inte patientmakt
(s) biter i sura äpplet, säger ja till vårdval
Vårdvalet gynnar alla