Sidor

fredag 29 januari 2010

Vad tycker partiledare Sahlin (S)?

Både Sydsvenskan och Skånskan rapporterar om att en kvinna nu dömts för våldsamt upplopp i samband med demonstrationerna mot Davis Cup-matchen i Malmö förra året. Trots att kvinnan har dömts för våldsbrott tidigare slipper hon fängelse eftersom rätten tar hänsyn till hennes personliga situation, som Skånskan skriver. Kvinnan döms till skyddstillsyn och 40 timmars samhällstjänst. Som särskild föreskrift ska hon delta i en samtalsserie om brott och förändring. Jag tycker att det är en för mild dom mot en person som maskerad deltar i ett våldsamt upplopp beväpnad med sten och tårgasvapen. Utifrån det faktum att hon redan tidigare visat att hon är beredd att ta till våld mot andra människor borde rätten inte mildra domen, snarare skärpa den.

Det var ju i samband med DC-matchen i Malmö förra året som Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu (S) fällde uttalanden om Israel/Gaza-konflikten som gjorde många upprörda. I en intervju i Skånskan häromdagen följde KS-ordförande Reepalu (S) upp med kommentarer som upprört igen och gett flera reaktioner.

Jag skrev så här i ett blogginlägg i förrgår: "Jag tolkar uttalanden i intervjun som att KS-ordförande Reepalu (S) tar ställning mot att malmöbor med judisk bakgrund ska ha samma rättigheter som andra invånare samtidigt som han bagatelliserar vänsteraktivisternas och islamisternas hot och trakasserier mot individer med judisk bakgrund."

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) och riksdagsledamoten från Malmö Olof Lavesson (M) skriver i Sydsvenskan att KS-ordförande Reepalu (S) uttalar sig ansvarslöst.

Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) uttalar i en intervju i Skånskan bestörtning över KS-ordförande Reepalus (S) inställning till den ökande antisemitismen i Malmö.

I sin signerade artikel i Sydsvenskan uttrycker journalisten Lars Åberg ganska exakt även mina åsikter om KS-ordförande Reepalus (S) uttalanden om Israel, judar och antisemitismen i Malmö. Åberg tar också upp vänstermajoritetens (S, V, MP) isande tystnad i Malmö när islamister angrep två proisraeliska manifestationer på Stortorget förra året och att man bekymmerslöst sanktionerat skolutbyte med könsapartheiddiktaturen Saudiarabien.

Jag undrar vad partiledare Mona Sahlin (S) har för åsikt i frågan. Stödjer hon KS-ordförande Reepalus (S) ståndpunkter, som så många uppfattar som stötande och antiisraeliska?

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Antiisraeliskt (s)tyre i Malmö?
Rödgrönt (S, V, MP) svek i Malmö
S, V och MP i Malmö bagatelliserar vänstervåldet