Sidor

måndag 30 juni 2008

Insändare: Otryggt i Malmö

Debatt Malmö i Sydsvenskan skriver i dag en kvinna om hur hon fått två cyklar stulna under det senaste året. Situationen i Malmö får henne att fundera på om hon vill se sin dotter växa upp i staden. Jag har skrivit en reaktion på insändaren och sänt in till Sydsvenskan:

"I sin insändare beskriver insändarskribenten hur illa den drabbas som utsätts för "vanlig vardagsbrottslighet" i Malmö. Hon uttrycker också en variant av de tankar jag hör från många malmöbor: "... vill vi se vår dotter växa upp här ..."?.

Trygghetsfrågorna är av avgörande betydelse om Malmös utveckling ska bli så positiv och ljus som det finns förutsättningar för. Några orosmoln som slänger långa skuggor över Malmös framtid är förutom cykelstölder rån, gänguppgörelser, misshandel, bilinbrott, skadegörelse, nedskräpning och en hänsynslös trafikkultur. Vi malmömoderater tar denna oro på allvar. Därför har vi bildat arbetsgruppen "En trygg och ren stad" som jag leder. Syftet är att vi ska komma med förslag inför valet 2010. Men vi känner ett stort tryck i dessa frågor och kommer efterhand att presentera förslag. Även om vi inte tillhör den politiska majoriteten i Malmö hoppas vi att goda idéer från oss ändå kan antas så att det inte ska behöva dröja 2-3 år innan de förverkligas.

Vi följer intresserat bl a Debatt Malmö för att få en inblick i vilka problem malmöborna upplever och deras förslag till lösningar. En del kontaktar oss direkt men vi är säkra på att många knyter handen i byxfickan eller begränsar diskussionen till köksbordet hemma eller fikabordet på jobbet. Vi malmömoderater vill se en bredare och livligare diskussion om dessa Malmös ödesfrågor."