Sidor

tisdag 29 april 2008

Prisregleringen drabbar unga och resurssvaga

Anette Clairs och min insändare om marknaden för hyresbostäder har också publicerats i Skånska Dagbladet. I går var det infört ett svar på den. Vi har skrivit denna replik:

"Skribenten tar ut svängarna ordentligt i sin reaktion på vår insändare om prissättningen på hyresbostäder. Tyvärr blandar han ihop, och han jämför äpplen med päron. Hur han t ex kommit fram till att produktionssubventioner skulle kunna förväntas ha samma effekter som regleringar med maxpris begriper vi inte. Vi antar att skribenten märkt att hans argumentering inte håller och att det är därför han tar till det tråkiga debattknepet att tolka vad han vill tro att vi tycker och sedan angriper den ståndpunkt han tillskrivit oss.

Vi dementerar alltså härmed att vi, som skribenten påstår, tycker synd om hyresvärdarna. Vad som däremot är synd är att investerare som, om förutsättningarna varit annorlunda, skulle kunna tänka sig att satsa pengar på att bygga och hyra ut attraktiva bostäder väljer andra branscher. Det leder i sin tur till att det byggs för lite.

Regleringen av marknaden för hyresbostäder leder till köer, svart marknad och korruption. Unga och resurssvaga har därför svårt att skaffa sig boende. Det finns till och med anledning att befara att hyresrätten är hotad. Lösningen, och räddningen, är avreglering!"