Sidor

söndag 17 februari 2008

Mana förringar yttrandefriheten

Joacim Blomqvist, som är en av de ledande personerna bakom tidskriften Mana, verkar inte förstå vad yttrandefrihet faktiskt innebär. I en intervju i Sydsvenskan får han, angående tidskriftens ifrågasatta statliga stöd, frågan "Tror du att en majoritet i Sverige tycker att Mana är värda sina 275 000 skattekronor?". Enligt tidningen svarar han "Ja, det hoppas jag. Jag hoppas att folk i allmänhet har så mycket respekt för yttrandefriheten att man inser att den spottstyvern kan det vara värt."

Yttrandefrihet har ingenting att göra med statliga penningstöd. Joacim Blomqvist förringar yttrandefrihetens verkliga värde när han påstår det. Yttrandefriheten innebär att varje medborgare, enligt regeringsformen, gentemot det allmänna är tillförsäkrad att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor.

I samband med intervjun på Manas redaktion låter sig Joacim Blomqvist fotograferas intill ett idolporträtt av Che Guevara. Kanske kan Joacim Blomqvists missförstånd av den svenska yttrandefriheten bero på att den är så väsensskild mot vad Che Guevara och andra hejdukar kring honom stod och står för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar