Sidor

onsdag 13 februari 2008

Koppeltvång fel väg

Sydsvenskan skriver i dag att Gatukontoret återkommer med sitt förslag att Malmö ska införa koppeltvång för hundar i hela kommunen. Det är enligt min mening fel väg att gå.

Problemet som behöver kommas åt är aggressiva och farliga hundar. Det gör man inte genom det här förslaget. I stället begränsar och förstör man för många många seriösa hundägare.

För det första är koppel inte speciellt effektivt när det gäller att förhindra att aggressiva och farliga hundar ställer till skada. Kopplade hundar når att bita, hundar sliter sig och hundar rymmer. För det andra har hundar som är aggressiva och farliga ofta oseriösa ägare som inte sällan är kriminellt belastade. Dessa ägare bryr sig knappast om ett koppelförbud.

Det enda jag stött på som jag tror skulle kunna ha verklig effekt är en obligatorisk ansvarsfärsäkring för hundägare. Alltså att alla hundägare måste försäkra sina hundar så att ett försäkringsbolag garanterar att betala för de skador hundarna förorsakar. Premien skulle då utgå bl a från hundras och ägarens skötsamhet, precis som vid andra försäkringar. Visst blir det mer kostsamt för alla hundägare, även de seriösa och skötsamma, men jag är säker på att många av de problem som finns i dag efterhand skulle försvinna.

3 kommentarer:

 1. En helt okay lösning, men ännu bättre vore nog egentligen om man ålägger invandrare att gå en kurs i hundskötsel. många av dem har uppenbarligen ingen aning om vad en hund är, vad den behöver och vad den INTE skall behöva stå ut med (kampning, slag och sparkar för att bli så agressiv som möjligt)

  Sedan bör alla hundattack-fall utredas odentligt oavsett om de är invandrare eller ej.. hundägarens hela uppförande i livet, ekonomi, har det förekommit tidigare våldsbrott osv.. om så är fallet skall ett omedelbart förbud mot vidare hundägand/hundförande träda i kraft och enda straff om detta förbud bryts, skall vara fängelse .. för dessa personer kan liknas vid individer och olaga vapeninnehav.. en klar fara för omgivningen.

  Och så kan alla andra skötsamma hundägare, svenska som icke svenska njuta av sina 4-fota vänner

  SvaraRadera
 2. Hej.
  Jag håller med dig att koppeltvång inte är någon lösning och det du säger med försäkringen låter faktisk bra.Jag tycker dock också att t.ex. svenska kennelklubben kunde erbjuda en gratis valpkurs till förstagångshundägare.Nu är det så dyrt så många har inte råd.Ett önskemål från mig, en hundägare med 2 hundar, är att Malmö stad byggar fler och bättre hundrastgårdar.Nu finns det för många hundar och för få och tråkiga hundrastgårdar, som t.ex "vår" rastgård på N.Bulltoftavägen/Sperlingsgatan.
  Marianne

  SvaraRadera
 3. Jag kan hålla med om att samhället borde erbjuda bättre lösningar till problemet med aggressiva hundar. Koppeltvång som du säger är fel väg att gå. Inte enbart för, som du säger, att aggressiva hundar kan slita sig etc. utan för att kopplet i sig i orätta händer också skapar aggressiva hundar. En hunds aggressivitet beror inte på ras eller händelser i det stora, utan på människan som äger hunden. En människa måste representera en flockledare, och om hon/han misslyckas med det så blir resultatet i många fall en aggressiv hund. En hund som är aggressiv, i ALLA fall av aggression, har inte en ägare som tagit över ledarrollen till 100%.

  Av det skälet är det fel att avliva aggressiva hundar då det oftast inte är deras fel att de är aggressiva, och för att de enkelt kan rehabiliteras av människor som kan ta flockledarrollen.

  Därför föreslår jag att det borde vara tvång att ta ett HUNDKÖRKORT, likadant som vanligt körkort, eftersom en ovan förare blir en farlig förare. Lyckas man inte ta körkortet med sin hund får man helt enkelt inte ha hund.

  SvaraRadera