Sidor

torsdag 3 december 2009

Minister Carl Bennet (S)?


I dag var industri- och finansmannen Carl Bennet gäst på Rapidus välbesökta frukostmöte i Malmö. Carl Bennet tycktes trivas när han blev utfrågad av den väl förberedde Jan Wifstrand. Det var dock mer underhållnings- än skjutjärnsjournalistik och Carl Bennet blev aldrig pressad i någon fråga. Men dom trevliga formerna och Carl Bennets till synes naturliga öppenhet gav ändå flera intressanta inblickar.

Carl Bennet var tydlig med att tack vare att han är företagare i egen regi kan han vara öppen och han kan ta strider som han tycker är viktiga. Som exempel togs kontroversen upp som han hade som vice ordförande i TeliaSonera med den finske ordföranden.

Att nätverkande är viktigt och kan leda till det mest osannolika visar Carl Bennets historia från när han för många år sedan jobbade i Libyen. Vid ett mycket lokalt möte i en liten by ute i öknen träffade han på några lokala makthavare som han egentligen inte trodde skulle spela någon roll för affärerna. Inte väldigt mycket senare var en Libysk affärsdelegation i Sverige och Carl Bennet deltog i mötet. Då visade det sig att den obetydlige lokale makthavaren från Libyens öken nu var minister och ledde delegationen. Det blev visst bra affärer ...

Mest intressant tyckte jag att det blev när Jan Wifstrand utnämnde Carl Bennet till sossarnas favoritkapitalist. Riktigt så ville Carl Bennet inte uttrycka det men tillstod att han är en av de kapitalister sossarna diskuterar med. Han sa också att han delar flera sossevärderingar.

Carl Bennet förklarade att han tror på ett samhälle som håller ihop. Att vård, skola och omsorg kräver höga skatter och det tror han att folk är beredda att betala. Det framgick inte varför han menar att just vård, skola och omsorg måste vara i politikernas våld och skattefinansierat för att samhället ska hålla ihop. Och varför inte t ex livsmedelsförsörjningen. Carl Bennets engagemang verkar vara äkta men hur det står till med insikterna om politikens realiteter framgick inte.

Vad jag tyckte framgick tydligt var att socialdemokraterna visat stort intresse för att få honom som näringslivsminister i någon av sina tidigare regeringar. Carl Bennets diplomatiska svar var att han "inte fått frågan direkt". Sossarna har i alla fall önskat sig att kunna skriva "näringslivsminister Carl Bennet (S)". Den skalpen hade dom gärna räknat in.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Bo Lundgren, comeback kid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar