Sidor

tisdag 9 september 2008

Begränsa inte offentlighetsprincipen!

Via fildelarsajten The Pirate Bay går det att ladda ner obehagliga och upprörande dokument. Det är inget nytt. Men en högt uppskruvad debatt (Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan) har pågått några dagar sedan det uppmärksammats att bland det som går att ladda ner finns förundersökningen i ett aktuellt mordfall. Pappan till de mördade barnen har bett The Pirate Bay att ta bort dokumentet eller i alla fall vissa bilder. Denna vädjan har The Pirate Bay avvisat med hänvisning till att de inte censurerar lagligt material. Detta i sin tur har lett till kritik mot The Pirate Bay från olika håll.

Representanter för gammelmedierna var snabbt på banan. De anklagar The Pirate Bay för att genom att möjliggöra nedladdning av dokumenten riskerar de att politikerna går in och begränsar offentlighetsprincipen som är så viktig för granskningen av makten. Justitieministern reagerade i sin tur precis som gammelmedierna önskade och uttalade att hon kan tänka sig begränsningar.

Det är inte svårt att inse i vilken fruktansvärd situation den i det här fallet drabbade pappan är. Men samtidigt måste man besinna sig innan man börjar ropa på begränsningar och förbud.

Jag menar att man inte ens ska överväga begränsningar och förbud. Bland det allra viktigaste i den svenska demokratin är just offentlighetsprincipen. Den håller tummen i ögat på politiker och offentliga tjänstemän och möjliggör en effektiv granskning av den offentliga makten.

Jag tycker mig märka att den uppkomna debatten handlar om att gammelmedierna vill försvara sin position. De vill vara det filter som bestämmer vad som ska nå ut till en bredare krets. De vill att det ska vara omständligt att få tag i offentliga handlingar och gärna lite av en yrkeskonst i sig. När nu dokument finns relativt enkelt tillgängliga för alla intresserade, och däribland de nya medierna, minskar gammelmediernas makt.

Gammelmedierna är snabba på att göra en jämförelse och säga att de skulle aldrig, så som The Pirate Bay, publicera det aktuella materialet. Men det är en felaktig jämförelse. The Pirate Bay är ingen tidning, tv-kanal och faktiskt inte heller en nyhetssajt. Den som går in på The Pirate Bay får inte en snaskig eller otäck detalj från ett lagrat dokument kastat i ansiktet på sig så som det kan bli när man öppnar en tidning eller slår på tv:n utan det kräver ett aktivt sökande. The Pirate Bay är mer av ett arkiv. Fast inte svårtillgängligt som offentliga arkiv kan vara utan tillgängligt för alla med en internetuppkoppling.