Sidor

torsdag 25 februari 2010

Reepalu (S) har inte förstått, eller bryr sig inte

Partiledare Mona Sahlin (S) har varit i Malmö för att dämpa kritiken mot hur partikamraten och Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu ser på antisemitismen och attackerna mot judar i staden. Men hennes uppsträckning tycks inte hjälpa. Ilmar Reepalu (S) fortsätter att göra häpnadsväckande uttalanden i frågan. Enligt en färsk intervju i Sunday Telegraph säger Ilmar Reepalu (S) att det inte förekommit några attacker mot judar i Malmö och om judar i Malmö vill flytta till Israel är det ingen angelägenhet för Staden. Det är minst sagt anmärkningsvärt. Malmös ks-ordförande Ilmar Reepalu (S) tycks inte kunna ta avstånd från antisemitism och attacker mot judar utan att samtidigt förneka, förringa eller bortförklara.

Jag trodde med anledning av ett tidigare uttalande att Ilmar Reepalu (S) förstått att antisemitismen i Malmö är utbredd och att något måste göras åt det. Men det verkar inte så, eller så bryr han sig helt enkelt inte.

Detta börjar nu uppmärksammas allt mer. En avvikande röst är bloggen Röda Berget som menar att kritiken mot Ilmar Reepalu (S) är lokalpolitiskt motiverad. Huvudfåran är annars att kommentarerna är på samma linje som jag. Sydsvenskan konstaterar att Ilmar Reepalus (S) uttalanden får omvärlden att måla upp en otäck bild av Malmö. Fredrick Federley (C), riksdagskandidat i Malmö, lovar i Svenskan att "inte att släppa denna fråga eller ge Ilmar Reepalu en lugn stund förrän han lämnar sin post eller blir bortröstad". Svenskans Per Gudmundson tar upp några av Ilmar Reepalus (S) besynnerliga uttalanden i frågan. Dagens Nyheter skriver om Ilmar Reepalus (S) "svek mot Malmös judiska befolkning" som också är "ett svek mot alla Malmöbor".

Ilmar Reepalu (S) själv beklagar sig i en replik i Svenskan och hävdar att "Det hela börjar likna en kampanj mot mig personligen ...". Men jag menar att kritiken mot honom i allra högsta grad är befogad. Och inte ens i denna repliken kan han avhålla sig från att försöka förringa eller förklara förföljelsen av judar i Malmö utan säger om demonstrationen på Stortorget som tvingades avbrytas eftersom den attackerades att "Den genomfördes säkert med de bästa avsikter, men tolkades uppenbart av andra som stöd för Israels offensiv."

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Mona Sahlin (S) bländar Judiska församlingen
Bra om Reepalu (S) nu förstått
Allvarliga anklagelser mot Reepalu (S)
Reepalu (S) självkritisk
Vad tycker partiledare Sahlin (S)?
Antiisraeliskt (s)tyre i Malmö?
Rödgrönt (S, V, MP) svek i Malmö
S, V och MP i Malmö bagatelliserar vänstervåldet

SDS, SDS