Sidor

lördag 4 juli 2009

Touren till Öresundsregionen!

Nu körs cykeltävlingen Tour de France som är ett av världens största och mest exponerade årliga evenemang. Och visst är det ett sprakande skådespel med ett utstuderat smart upplägg som ger nya dramer nästan varje dag under tre veckor. Har man en gång väl fastnat vill man gärna ha en tv inom räckhåll dessa sommarveckor.

Jag har under några år funderat på en ganska tokig idé; en Tour de France-etapp på sträckningen Köpenhamn-Bron-Malmö-Skåne-Bron-Köpenhamn. Den är inte fullt så tokig som den först låter. Tour de France-etapper går då och då i andra länder. Främst i de direkta grannländerna men även på de Brittiska öarna.

Danmark är sedan gammalt ett stort cykelsportland. Sverige har varit det för många år sedan och intresset har ökat igen de senaste åren. Det skulle vara ett utomordentligt tillfälle att marknadsföra regionen. Tänk vilka tv-bilder när hela klungan forcerar fram över Bron med den stora karavanen i släptåg, över det skånska landskapet, genom Malmös olika stadsdelar och sedan målgång på Rådhusplatsen i Köpenhamn. Jag tycker att det är en mycket attraktiv tanke, en dröm.

Jag har tagit upp idén några gånger med personer med rätt ansvar och inflytande. Än så länge har jag inte lyckats förankra den. Men när idéer om OS i regionen lyfts då och då tycker jag att man ska tänka Tour de France i stället. Det passar enligt min mening bättre in. Det är hanterbart och ger unika möjligheter att marknadsföra regionen.

Sydsvenskan, Dagens Nyheter, Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan

1 kommentar:

  1. Det har ryktats flera gånger om att en etapp ska förläggas i Köpenhamn, det har dock bara stannats vid rykten. Jag tror också att de styrande i Köpenhamn är nöjda med att få arrangera Cykel-VM 2011. Det hade varit förbaskat skoj om Malmö kunde få vara med på ett hörn då, men jag tvivlar på att det är praktiskt möjligt att stänga av bron från biltrafik i så många dagar som det kanske behövs. Det hade dock varit superhäftigt med ett stort cykellopp på bron.

    /Henrik

    SvaraRadera