Sidor

lördag 18 oktober 2008

(v) och (sd) i samma båt

Det är med sorg jag tar del av rapporteringen (Sydsvenskan, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter) från antidemokraternas framfart på Malmös gator i dag. Återigen organiseras i Malmö en stor mobb för att angripa ett torgmöte som hålls av Sverigedemokraterna. Även om jag är mycket kritisk till sd:s politik, som jag bl a uppfattar som starkt främlingsfientlig, försvarar jag deras rätt att framföra sitt budskap utan att bli tystade så som de blivit vid två tillfällen i Malmö på kort tid. I den svenska demokratin är det fullständigt oacceptabelt att delta i aktioner som omöjliggör politiska möten på allmän plats som det getts tillstånd för. Demokratins försvarare måste kraftfullt ta avstånd från antidemokraterna och deras metoder. Om inte det görs är risken stor att de antidemokratiska mobbarna vinner och det demokratiska samtalet skräms till tystnad.

Det är mycket obehagligt att Vänsterpartiet i Skåne inte tar avstånd från antidemokraterna. Och inte bara det. De försvarar metoderna och ledande företrädare deltar till och med i de antidemokratiska mobbarna.

Anneli Philipson (v), som är kommunalråd i Malmö med ansvar bl a för demokratifrågor, tycker att det är helt okej att genom aktioner störa partiers möten och säger i City att Sverigedemokraterna får skaffa sig bättre ljudanläggningar om de vill höras.

Vilmer Andersen (v), som är sitt partis gruppledare i Skånes regionfullmäktige, är enligt Sydsvenskan medlem i gruppen Blockera SD på Facebook.

I dagens Skånska Dagbladet skriver Morgan Svensson (v), som är sitt partis ordförande i Malmö, att han deltog i den antidemokratiska mobben för ett par veckor sedan och uppmanar malmöborna att fortsätta angripa sd på samma sätt. Han skriver att han tycker att metoden är rätt.

Jag måste tyvärr konstatera att Vänsterpartiet i Skåne inte uppfyller kraven för att kunna betraktas som ett parti som står för demokrati. Morgan Svensson (v) skriver att man inte kan acceptera sd som vilket parti som helst. Jag håller med honom, och konstaterar att det kan man inte med Vänsterpartiet i Skåne heller. De sitter i samma båt.

En annan observation är att polisen inte klarade av sitt jobb den här gången heller. Det är mycket allvarligt att politiska partier inte kan genomföra möten som de sökt och fått tillstånd för.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Enkel fråga: Agerar (v) mot antidemokraterna?
Antidemokrater på Malmös gator

Sydsvenskan

14 kommentarer:

 1. Jaja, fortsätt du att snacka skit. Men det är ju det enda ni moderater gör för att angripa problem. Sedan står ni där och "visste ingenting" när fascismen har fallit eller "tycker inte att protester tjänar något till" som ni gjort vid så många militärdiktaturers utbredande i alla delar av världen.

  Jag är INTE medlem i någon av västerpartiets organsisationer eller någon annan politisk organisation så du vet det direkt. Bara en svensk medborgare som är förbannad på sverigedemokraterna och De Sju Systrarnas flathet mot dem och deras vedervärdiga politik.

  SvaraRadera
 2. Jag har full förståelse för ilskan mot Sverigedemokraterna men jag menar att det är fel att bekämpa dem med antidemokratiska metoder. Jag är oroad för att förutsättningarna för den politiska diskussionen försämras när en tröskel överskrids på det här sättet. Risken finns att andra grupperingar tar till samma eller ännu värre metoder

  SvaraRadera
 3. SD står för en del åsikter jag har svårt att svälja, men jag anser att "motdemonstranterna" har valt en betydligt farligare väg än vad SD har i sitt budskap, nämligen att med vilka medel som helst hindra ett parti som faktist har en hel del röster bakom sig att framföra sitt budskap.

  Visst har dom ett skitigt förflutet, men va fan titta på kommunismen? Gulag? I SDs fall har det iallafall blivit en självsanering i leden annars hade dom inte överlevt i svensk politik.

  Jag tycker att det har blivit en överdriven motreaktion mot SD som bara gynnar dom själva, ingen "vanlig" svensk medborgare tycker att det är okej att sånt här händer, det är bara att fråga gemene man så får ni höra.

  SvaraRadera
 4. Så länge demonstrationer är tillåtna så bör även motdemonstrationer vara det naturligtvis och det bör vara tillåtet att vissa sitt missnöje med det budskap ett parti framför. Jag har inte hört dig klaga på att borgerliga ungdomsförbund på sina håll arrangerat motdemonstrationer på första maj till exempel.

  Vad som är betydligt allvarligare är väl att Fredrik Reinfeldt i veckan visat att han inte kommer ha problem med att samarbeta med SD efter valet 2010. Det säger ju något om M:s demokratisyn och människosyn.

  SvaraRadera
 5. SD i samma båt som V? Som Sverigedemokrat betackar jag mig för jämförelser med det kommunistiska och odemokratiska Vänsterpartiet. Till skillnad från V så respekterar SD andra åsikter och vi skulle aldrig få för oss att störa ett annats partis möten.

  SvaraRadera
 6. Jag håller med dig Wendel. Men jag vill dra det ett steg vidare. De mest aktiva vänsteraktivisterna är vår tids nyfascister. De stör och angriper andra partiers möten, de angriper andras partiers lokaler, hatar USA och vandaliserar "storfinansens" lokaler. Likheterna med national"socialisternas" agerande på 30-talet är tyvärr slående.

  SvaraRadera
 7. Till NM:
  Självklart ska det vara tillåtet med motdemonstrationer. Men de får inte utföras på ett sånt sätt att andras åsiktsyttringar tystas.
  Jag tycker dessutom att man bör söka tillstånd vid sådana tillfällen och eventuellt föra en diskussion med polisen så att bråk kan undvikas.

  SvaraRadera
 8. Nu är inte jag sverigedemokrat, jag föredrar att titulera mig nationalist kort och gott. Du säger att "...sd:s politik, som jag bl a uppfattar som starkt främlingsfientlig...". Hur kan du påstå att en politik som verkar för det mångkulturella samhällets bevarande är främlingsfientligt? Sd är s.k. "kulturnationalister", d.v.s. det är för Sd fullkomligt irrelevant ifall Sverige bebos av svenskar eller icke-européer. Det är samma sak som ni moderater och övriga liberaler/socialister kämpar för. Med olika argument visserligen, men i slutändan är det detsamma: Mångkultur! Således kan jag inte förstå hur de kan anses vara främlingsfientliga/rasistiska.

  Må väl!

  SvaraRadera
 9. "Risken finns att andra grupperingar tar till samma eller ännu värre metoder"


  Men god morgon! Vad har du pysslat med sedan nittiotalet? Timbroseminarier? Åkallat sysselsättnignsgudarna? Nassarna har mördat folk på motståndarsidan sedan tidigt nittotal!

  Åter ett bevis för min tes att moderater inte har något att frukta från nazionella, att ni därför inte begriper vad som växer under kjolen på sverigedemokraterna och att du inte fattar, alls, vad det är du sitter och påstår! Det är redan en realitet!

  SvaraRadera
 10. Jag tillåter mig att kalla sd för främlingsfientligt. I debatten skyller sd:s reprenentanter i stort sett alla problem i det svenska samhället på "massinvandringen" och "mångkulturen".

  SvaraRadera
 11. Till Nicklas Eriksson:
  Jag tänker främst på situationen i Malmö. Vi var säkert många som blev mycket provocerade när European Social Forum drog stora skaror av diktaturkramare som bla marscherade på Malmös gator. Ingen försökte genom aktioner stoppa deras aktiviteter och demonstrationer men jag är oroad för att det kanske ser annorlunda ut nästa gång.

  SvaraRadera
 12. Jag håller med om att Vänsterpartiet är ett antidemokratiskt parti. sd är däremot vilket parti som helst, även om det betraktas som extremistiskt i vårt land Sverige, med våra störda politiska värderingar. I ett mer normalt land som USA, hade Sd betraktats som ett väldigt liberalt och snällt parti. Vänsterpartiet hade däremot betraktats som störda kommunister i USA.

  SvaraRadera
 13. Hej Rickard

  Jag skulle gärna tipsa dig om min blog www.tjyvsamhallet.wordpress.com
  och också om nyhetsportalen motkraft.net

  du behöver inte hålla med oss men det hjälper alla om man förstår motsidans argument och sätt att tänka. Borgerlig media har alltid sin egen agenda, det ska man aldrig glömma.

  Igår skrev jag ett långt inlägg på tjyvsamhallet.wordpress.com om just motdemonstrationen i malmö och högerextremism kontra vänsterextremism i allmänhet.

  Det är väldigt lätt att snacka och fördömma. Men om man verkligen ska kalla sig antirasist så bör man agera också. Borgerliga debattörer säger att man ska ta debatten men själv gör de ingenting.

  SvaraRadera
 14. Till Babekabmut:
  motkraft.net är jag inne på då och då.

  Jag har läst ditt inlägg på Tjyvsamhället från i går. Vi tycker inte helt olika när det gäller vad Sverigedemokraterna står för. Däremot är vi inte överens om med vilka metoder det är ok att bekämpa dem.

  För mig är det fullständigt oacceptabelt att politiska möten förhindras på det sättet som skedde i Malmö i går. I en demokrati måste man acceptera att då och då bli provocerad av politiska motståndare. Själv blev jag mycket illa berörd av alla diktaturkramare som syntes och hördes i Malmö under European Social Forum med det gav inte mig någon rätt att begränsa deras yttrandefrihet.

  SvaraRadera