Sidor

söndag 28 juni 2009

Marknad och kapitalism alltid bättre än socialism

Lars Ohly hävdar att finanskrisen är "effekterna av en oreglerad kapitalistisk marknad och det har visat sig vara väldigt dåligt för samhället" och vill i stället se socialistiska lösningar som tak för hur stor en bank kan bli och öka det statliga ägandet. Han har visserligen fel i att de oreglerade kapitalistiska marknaderna orsakat finanskrisen, men låt ändå säga att det är så. Även då föredrar jag de konsekvenserna än när socialisterna får fritt spelrum. Jag säger bara Sovjet, Cuba och Kina, för att inte tala om Nordkorea ...

Sydsvenskan

3 kommentarer:

 1. Jag säger som ett större bevis på marknadskapitalismens kollaps- Den globala finas-krisen!! För inte är det väl socialismen som är deras led stjärna? Paradoxen är att räddningen MÅSTE Staten stå för detta klarar inte marknaden!

  SvaraRadera
 2. Till Anonym:

  I den globala finanskrisen är det rimligt att staten intervenerar för att förhindra bankers och finansinstituts kollapser. Men inte för att rädda företagen utan för att minska effekterna för vanligt folk. Den svenska modellen för detta där företagen får låna pengar till relativt hög ränta och där ägarna förlorar sina tillgångar om staten måste ta över tycker jag är bra.

  Men marknadsekonomin och kapitalismen har inte kollapsat. Korrektioner av ansvarslös spekulation är en del av systemet och då är det bra att staten dämpar smällarna för vanligt folk. Marknadsekonomi och kapitalism är det bäst fungerande av alla kända system och det enda som går att kombinera med demokrati och mänskliga rättigheter.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  "Korrektioner av ansvarslös spekulation"... då är det inte kapitalism! Då är det regeringen som lägger sig i kapitalisternas affärer! Varför har staten rätt (och skyldighet) att göra detta? Jag är egenföretagare själv (VD för ett storföretag från latinamerika) och jag blir så jevla förbannad när staten vill rädda mina konkurenter och göra kompentesen skitig.

  Det är min pengar, det är mitt arbetes frukter och jag tycker att staten har ingen rätt att finnas alls. Människorna har rätt att göra det som de pallar med sina pengar. Du är ingen liberal, lilla gumman. Du är en sosse.
  Du "bryr dig om vanligt folk", eller?
  Fan, ni sosseliberaler har ingen aning om liberalism. Varför ska jag bry mej om dem? Det gäller att äta eller ätas! Hoppas vi äter dig någon dag.

  SvaraRadera