Sidor

onsdag 26 november 2008

Insändare: Malmö stad är företagarfientligt

På sidan C4 i dagens Sydsvenskan (endast som pdf) rapporteras att Malmö skolrestauranger förväntas gå med närmare fyra miljoner kronor i underskott i år. Med anledning av det har jag till malmötidningar sänt denna insändare:

"Media rapporterar att Malmö skolrestauranger, som är en verksamhet under den kommunala Serviceförvaltningen, i år väntas gå med närmare fyra miljoner i underskott. Det är i och för sig inget överraskande utan precis som det brukar vara: 2005: -1,35 miljoner, 2006: -2 miljoner, 2007: -3,1 miljoner. Malmös skattebetalare får alltså än en gång täcka verksamhetens underskott.

Ett viktigt problem med detta är att Malmö skolrestauranger inte bara är en intern kommunal verksamhet utan att den också konkurrerar med riktiga företag på den öppna marknaden. Malmö skolrestauranger tar alltså mindre betalt för måltiderna än vad det kostar dem att tillverka. Så kan den göra som har skattebetalarnas pengar i ryggen. De privata företagen man konkurrerar med kan inte som kommunen tvångstaxera någon utan måste bygga på frivilliga pengar. Och det är just därför offentliga och privata verksamheter aldrig konkurrerar på lika villkor.
Jag vill att Malmö ska vara en attraktivt stad för företag att verka i och etablera sig i. Därför är det så viktigt att Malmö stad, på alla områden, slutar att konkurrera med riktiga företag så att dessa kan utvecklas utan att skattepengar snedvrider marknaden."

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Insändare: Företag utkonkurreras m h a skattepengar
Insändare: Kommunen konkurrerar med riktiga företag

4 kommentarer:

 1. Så du menar att det inte finns företag som går minus enstaka år?

  Skolrestauranger har inte "skattebetalarnas pengar i ryggen". Ett underskott stannar kvar till året som kommer, precis som vilket företag som helst. Anledningen att det varit flera år är att kontrakten skrivits på flera år, vilket heller inte är konstigt.

  Skolrestauranger konkurrerar på lika villkor som privata aktörer. Om någon kan matcha så är det bara att ge anbud.

  SvaraRadera
 2. Det är väl klart att det finns företag som går back. Men skillnaden är ju att de underskotten måste täckas med frivilligt satsade pengar, annars går företagen i konkurs.

  Skolrestauranger kan inte gå i konkurs. Malmö stad täcker förvaltningens underskott med skattebetalarnas pengar.

  Du skriver att Skolrestauranger inte har skattebetalarnas pengar i ryggen. Men vad är det då för pengar som betalar de snart 10 miljoner Skolrestauranger gått back de senaste fyra åren?

  SvaraRadera
 3. Skolrestauranger kan inte gå i konkurs då det inte är ett företag, men det kan likväl läggas ner om de inte skulle sälja.

  Och det du säger om att Malmö stad täcker underskotten med skattebetlarnas pengar är helt enkelt inte sant. Förvaltningen får inga anslag, förvaltningen får endast in pengar genom att sälja service till kommunen. Precis som jättemånga företag. Det vore knappast rimligt att påstå att pengar kommunen betalar ett företag fortfarande är "skattebetalarnas pengar".

  SvaraRadera
 4. Nej, Serviceförvaltningen säljer inte service till kommunen "precis som jättemånga företag". Flera av uppdragen får man sig tilldelade utan konkurrens.

  Jag vidhåller att Skolrestauranger har skattebetalarnas pengar i ryggen. Ett underskott i verksamheten täcks vid behov av tvångstaxerade medel.

  SvaraRadera