Sidor

måndag 23 april 2012

Rimligt när SVT & SR räknar ut Sarkozy?

Feberrosiga journalister på SVT och i SR rapporterar exalterat om "att socialisten Hollande slagit den sittande hatade högerpresidenten Sarkozy i första valomgången". Enligt deras analyser är nu valet i princip klart; det blir maktskifte i Elyse-palatset!

Jag kan inte bortse från att misstänka att dessa journalisters personliga önskningar färgar av sig på deras rapportering. Så förutsebar kan jag inte hålla med om att utgången förefaller.

Fakta är att Hollande fick cirka 28% av rösterna och Sarkozy 27%.

Det brukar ju sägas att i valsystem som det franska med majoritetsval i två valomgångar så röstar väljarna med hjärtat i första omgången och med hjärnan i den andra. Sarkozy är säkert inte omtyckt. Och han har inte levererat vad han lovat. Nu har väljarna gett honom en knäpp på näsan. Men ingen annan kandidat har lyckats bättre med att vinna väljarnas förtroende.

Nu börjar två veckors stenhård kampanj fram till valets andra omgång den 6 maj. Sarkozy är en mycket erfaren politiker som älskar valrörelser och är en erkänt duktig debattör. Sarkozy kommer att utnyttja varje sekund och det rapporteras att när han sover nu gör han det stående, lutande mot närmsta vägg.
Frågan är hur den betydligt mindre erfarne och mer tillbakadragne Hollande klarar sig när det som nu blir riktigt skarpt läge. Jag skulle inte bli förvånad om Sarkozy sopar banan med Hollande.


KvP, DN, DN, DN, DN