Sidor

torsdag 12 maj 2011

Dum eller okunnig? Svar på läsarreaktion.

Insändaren i mitt förra blogginlägg, Nya (S) vill minska valfriheten, blev i dag publicerad i Kvällsposten. Det ledde till att jag fick mejlet nedan. Jag skrev ett svar som jag också publicerar nedan.

Mejlet från en läsare:"Hej Rickard!

Läste i Kvp (12/5) din insändare om att S backar in i framtiden. Maken till dumhet - eller ska vi vara snälla och säga okunskap - får man leta efter.

Om vi bortser från det tramsiga om att använda barnbidrag när man går handlar på Ica eller H &M, så ska du få en lektion i skillnaden mellan vinst i ett utbildningsföretag (typ friskola) och ett företag som bygger en skola åt en kommun.

Byggbolaget har fått uppdraget i konkurrens på en marknad, då ensilda kommuner inte ska ha egna byggbolag. Byggnaden är skalet. Friskoleföretaget tar vinst från utbildningen, alltså själva verksamheten. Det som tillfaller eleverna.

Det innebär att en friskola med vinstambitioner hela tiden tittar på kostnaderna. Ägarna ska ju ha sitt - ofta mycket. I sin jakt på vinster händer följande:

*Inte för välutbildade lärare som har hög lön.*Minimala eller obefintliga biutrymmen som ex biblioket.


*Ingen extrapersonal som exempelvis kurator eller skolsköterska.


*Ett stort oavlönat föräldraengagemang som dämpar personalkostnaderna.


* När föräldrar är med i bilden blir det oftastderas värderingar som til stor del styr undervisningen (inte sällan brogerlig värderingar).


*En segregerad skola i "vi och dom".

Men det handlar också moral och anständighet - som du saknar. Den moral och anständighet som säger att varje skattekrona ska gå till eleverna - och inte till riskkapitalbolag som nu köper upp friskolor på löpande band.

Till sist: Hur kan ni moderater som hela tiden värnar om att skatterna ska användas så effektivt som möjligt tillåta att hundratals miljoner rinner ut till internationella bolag? Snacka om slöseri.

Det är mig en gåta hur en person med ditt synsätt kan bli invald i Skånes Regionfullmäktige."


Mitt svar:
"Hej,
… och tack för ditt mejl.

Tråkigt att du inte har respekt för mina åsikter och värderingar utan skriver om dumhet, okunskap, tramsigheter, avsaknad av moral och anständighet samt ifrågasätter hur jag med mitt synsätt kan bli invald i Regionfullmäktige. Du fick in mycket oförskämdheter i ett så kort mejl.

Det är ju tydligt att våra värderingar kraftigt skiljer sig åt.
Jag är övertygad om att kapitalism, marknad och den enskildes frihet är vägen till välfärd för samhällets alla människor. Som jag uppfattar det tror du på socialism, planstyrning och kollektiv som jag menar leder till korruption, förtryck och ofärd.

Din ”lektion” leder till fler frågor än svar.
T ex, varför är det ok att pengar som avsatts till skolverksamhet hamnar i fickorna hos riskkapitalister om man betalat med dem för lokalerna där undervisningen bedrivits, men inte om man betalat med dem för själva undervisningen? Jag förstår inte skillnaden!?

En friskola som vill göra vinst måste ge eleverna det de efterfrågar samtidigt som den måste uppfylla de krav staten satt upp. Kan den göra det för den skolpeng som politikerna bestämt ser inte jag något problem. Tvärtom!
Det som däremot upprör mig är när de kommunala skolorna som misslyckas, inte sällan med både resultat och ekonomi, får fortsätta sin verksamhet.

För övrigt visar undersökningar att familjer som har sina barn i friskolor är mer nöjda än de där barnen går i kommunala."