Sidor

torsdag 25 november 2010

Kvinnor dummare?

Sju framgångsrika kvinnor, inom framförallt media, skrev i en debattartikel i Svenska Dagbladet häromdagen att kvinnor, andra kvinnor antar jag, behöver skyddas särskilt mot tobaksreklam. Debattörerna kräver (jo, faktiskt) att Riksdagen ska skärpa de redan hårda reglerna för marknadsföring och försäljning av tobaksvaror.

I går svarade två andra kvinnor; riksdagsledamoten från Malmö Kajsa Lunderquist (M) och bloggerskan och entreprenören Katrin Zytomierska. De vänder sig bl a mot det förlegade att hävda att kvinnor skulle vara mindre kapabla än andra att tänka själva, samt mot det exponeringsförbud som debattörerna kräver. Lunderquist och Zytomierska skriver att ett exponeringsförbud för tobaksvaror kan leda till att samma ska gälla för annat som anses skadligt som t ex godis, chips, läsk "och vem vet, kanske kommer det dyka upp debattörer som kommer föreslå regleringar för modemagasin för att skydda kvinnor från jobbiga skönhetsideal".

Jag håller med Lunderquist och Zytomierska. Det är inte genom moraliska pekpinnar och överregleringar som människor väljer bort farliga produkter eller farligt beteende, utan genom eget ansvar för sina liv. Jag menar att politiken inte kan, och inte ens ska försöka, skydda människor från allt som man av olika skäl, inte sällan moraliska, anser vara farligt och skadligt.

De sju framgångsrika kvinnorna som av omsorg för sina mindre lyckligt lottade medsystrar vill reglera, förbjuda och kontrollera människors liv och leverne tycker jag ger uttryck för elitism.