Sidor

lördag 27 december 2008

Fyrverkerieländet: Positiv attitydförändring

Sydsvenskan rapporterar att årets raketterror är igång. Polisen uppges vara uppgiven och efterlyser att något görs för att komma tillrätta med eländet.

Jag har under flera år agerat politiskt för att situationen ska förbättras. Min motion har ännu inte behandlats i kommunfullmäktige men det ansvariga socialdemokratiska kommunalrådet har tagit initiativ så att han kan visa att man, när den tas upp för behandling, verkat i motionens anda.

Men ett aldrig så väl utformat politiskt beslut kan i sig själv sätta stopp för det besvärande okynnessmällandet som så många lider av nu. Ansvaret ligger tyngst hos föräldrarna till de ungdomar som leker med fyrverkerier. Det är upp tillföräldrar att hålla reda på vad deras barn sysslar med. Men även de som säljer ansvarar för att inte sälja till minderåriga. Dessutom finns skrupelfria individer som langar till minderåriga.

Jag har noterat att ICA Maxi, med hänsyn till djur, miljö och människor, i år har valt att inte sälja fyrverkerier. Det tycker jag är ett mycket positivt initiativ som jag önskar att fler tar efter.

Sedan jag för första gången tog upp frågan politiskt har attityderna tydligt förändrats. Nu tycker allt fler att okynnessmällandet är oacceptabelt och att något måste göras. Min förhoppning är att utvecklingen fortsätter i den riktningen. Då kommer allt fler föräldrar att ta sitt ansvar, acceptansen bli mindre och tillgängligheten lägre.

Bojkott!
Jag kommer framöver att undvika att handla hos företagen nedan eftersom de satsar stort på att sälja fyrverkerier även i år. Jag önskar att de med hänsyn till människor och djur avstått från att sälja fyrverkerier. Tipsa mig gärna om vilka som borde finnas med på listan.
 • Rusta
 • Plantagen
 • Coop


Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Räddningstjänsten agerar mot fyrverkerimissbruket
Äntligen agerar (s) i Malmö i fyrverkerifrågan

Sydsvenskan
Sydsvenskan
Sydsvenskan

6 kommentarer:

 1. Varför försvinner alla möjliga slags "trauman" i vissa folkgrupper lagom till nyår?

  SvaraRadera
 2. Tycker man kan förbjuda försäljning av fyrverkerier
  Så de som vill smälla får schansa med egentillverkning med recept från internet

  SvaraRadera
 3. Tyvärr kommer inga myndigheter att stoppa raketterrorn. Det är som vanligt politiker lägger ansvaret på andra och polisen rycker på axlarna. Det ända som då finns kvar är att agera själv.

  Gå ut med en spann vatten och dränk raketligisterna. Garanterar att de inte smäller i ditt grannskap.

  SvaraRadera
 4. Ja, nu är det bara att vänta på nästa övergrepp med en raket.

  Vem ska få den stora äran att få en raket instoppad i munnen detta året?

  Nu MÅSTE det göras något. Är alla politiker helt handfallna?

  Mvh

  /FS

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Tack för listan över kedjor som säljer raketer. Jag kommer bojkotta dom!! Själv anser jag att det inte behöver förbjudas MEN att det kunde vara som när jag var liten, född -79, då fick fyrverkerierna bara säljas på nyårsafton ( om jag inte minns helt fel).

  SvaraRadera
 6. För egen del tänker jag bojkotta ICA Maxi.

  Jag tycker att vi borde fundera över varför vi, här i Sverige, som ändå är rätt restriktiva kring sånt här tvingas dras med problem som andra länder med en friare inställning nästan helt är skonade från. Det är inte fyrverkeriernas fel i sig, det är attityden och bristen på ansvarstagande som det är fel på.

  Förbud fungerar inte och leder dessutom till livsfarliga hembyggen, en svart marknad med tvivelaktiga produkter och kanske rentav en smuggelsituation från resten av Europa.

  Att bara sälja vid vissa tillfällen - jovisst, men hur ska man kunna göra det? Hur ska säljarna veta när samtliga Sveriges invånare planerar festligheter?

  SvaraRadera