Sidor

torsdag 19 februari 2009

S-V-MP skadar Malmös utveckling

Malmö har sedan början av 90-talet blivit en allt attraktivare stad. För boende, verksamheter och besök. Antalet invånare har växt stadigt och har aldrig varit fler än nu. Gatubilden har förändrats med bl a lockande allmänna platser och populära uteserveringar. Malmö är känt som en spännande stad att besöka med Västra hamnen och Turning Torso som speciella dragplåster. Detta var en utveckling som såg ut att fortsätta. Fram till nu.

Sedan i höstas har bilden av Malmö kompletterats. Den rödgröna majoriteten lockade med stort ekonomiskt stöd vänsterrörelsen European Social Forum (ESF) att förlägga sitt stora arrangemang i Malmö i september. Man ignorerade kända fakta om de våldsamma aktivister som finns inom ESF. Under några dagar vandaliserades privat och offentlig egendom runt om i staden och i samband med en manifestation rådde undantagstillstånd i centrala Malmö under flera timmar och de våldsamma aktivisterna ställde till med omfattande skadegörelse.

Därefter har Malmö gång på gång utsatts för våldsamheter i samband med olika manifestationer. Den allra senaste tiden har dominerats av israelkritiska grupperingar som med hot och våld angripit sina meningsmotståndares arrangemang.

När den röda majoriteten i Fritidsnämnden i går beslutade att Davis Cup-matchen i Malmö den 6-8 mars ska spelas in för tomma läktare är det en fortsättning på denna utveckling. Hot från våldsamma aktivister tillåts bestämma och sätta agendan i Malmö. Arrangörer drar öronen åt sig och ser sig om efter alternativ till Malmö som evenemangsstad.

Det är en mycket bekymmersam utveckling för Malmö som allvarligt kan skada stadens framtida attraktivitet.

Jag menar att det rödgröna styret i Malmö bär ett stort ansvar för utvecklingen. Kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S) ignorerade alla varningar inför ESF och agerade aktivt för att arrangemanget skulle stödjas med 5-6 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar. Dagen efter ESF-kravallerna i centrala Malmö bagatelliserade han händelserna och sa att de flesta deltagarna hade dansat och haft trevligt. Dessutom lär han ha deltagit i arrangemangets stora demonstration tillsammans med bl a den extremt våldsamma organisationen Antifascistisk Aktion (AFA). När ett politiskt parti höll torgmöte i Malmö som saboterades av aktivister sa Malmös så kallade demokratikommunalråd Anneli Philipson (V) bl a att ville de höras fick de väl skaffa kraftigare högtalaranläggningar. Hon tycker att skrän, skrik och visslingar samt kastande av pappersmuggar, tomater och ägg är acceptabla metoder för att vissa sitt missnöje när andra manifesterar vid tillståndsgivna arrangemang på gator och torg.

Den rödgröna majoriteten bär ett stort ansvar för utvecklingen i Malmö och deras sätt att förhålla sig till demokrati och yttrandefrihet är skadlig för stadens utveckling och framtida attraktivitet.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Oacceptabelt stoppa publik!
ESF 2008: 5-6 miljoner från kommunen räckte inte
(S)anslöst israelhat för mycket
Matchen måste spelas!
Antidemokrater i Malmö - igen
Stoppa antidemokraterna!
Låt inte terroristerna bestämma!
Sanslöst israelhat
AFA - riktiga fascister
Reepalu (s) i armkrok med aggressiva aktivister
Enkel fråga: Vill (s) ersätta ESF:s offer?
ESF 2008: (S)tä(mp)la rätt ans(v)ariga
ESF 2008: Accepterar våld och skadegörelse
ESF 2008: Låt kommunen betala
ESF 2008: Kramar förtryck och diktatur
ESF 2008: Svansen regerade
ESF 2008: Lite avundsjukESF 2008: Lugn inledning
ESF 2008: Välkomna till Malmö!
Fel stödja ESFReepalu mjuk mot huliganer

Sydsvenskan, Sydsvenskan

9 kommentarer:

 1. Heja, vänsterstyret i Malmö!! Inget idrottsutbytte med en ockupationsstat i Malmö. Ni borgarpack kan åka till era gelikar i Israel och stötta dem med en match i "vem som är bäst på att ta parti för mördare"

  SvaraRadera
 2. Till A.K.:

  Utifrån vad A.K. skriver verkar det som om hon eller han skulle kunna bli framgångsrik i en match i "vem som är bäst på att ta parti för mördare".

  SvaraRadera
 3. Jag tycker inte att denna match ska spelas över huvud taget. Det är ett bra ställningstagande att sätta foten i backen för Israel om man inte tillåter matchen att spelas.

  SvaraRadera
 4. Till Gunnar:

  Vore intressant att veta varför Gunnar tycker att matchen inte ska spelas.

  SvaraRadera
 5. I stället för att få inprintat i huvudet 1000 dumma skäl till att vara emot Israel, borde folk bilda sig en egen uppfattning och inte följa vänsterns skitsnack. Blir så trött på malmö! Jag vet inga andra demokratiska länder som har så svaga politiker att de låter sig ner tystas av manipulerade aktivister! tack och lov bor man inte här länge till, men spelas matchen utan publik önskar jag lycka till till demokratin i sverige i framtiden, det kan ju verkligen behövas!!

  SvaraRadera
 6. Hela Sverige skrattar åt Malmös inkompetenta politiker.
  Ner med sport och kultur, men fram med våld verkar de vara för.
  Ingen tennis som Malmöborna är värda.
  Ingen Wallmans, ingen Slagthuset.
  Men framför för EFS som kostade staden miljontals kronor och mycket sönderslaget.

  Bort med dem så snart möjligt.

  SvaraRadera
 7. Malmö är väl ingen "attraktiv stad" som det påstås här. Bara elände, mord och mögel. Snart dags att avsöndra den från det riktiga Sverige så får packet husera bäst de vill. Möjligen kan man hålla med om att den är "spännande att besöka". Visst spännande. Ska man bli rånad eller inte i dag?

  SvaraRadera
 8. Fy fan, hur borgarna blir arga när folket blir arg. Helt sjuk - det borde finnas en folkmord för er allihopa.

  SvaraRadera
 9. A.K/ Ja, då kan du och dina gelikar åka ner till Palestina och köra era våldsamma protester där istället? Men det vågar ni väl inte era jäkla fegisar..

  Gunnar/ Så sport är politik?

  Det är så äckligt löjligt att stoppa en tennismatch i rädsla för våldsamma demonstranter när det inte är några problem alls att anordna en reclaim the street festival som förstörde halva stan..

  SvaraRadera