Sidor

tisdag 20 januari 2009

Låt inte terroristerna bestämma!

Sydsvenskan rapporterar (Sydsvenskan) att Davis Cup-matchen i tennis mellan Sverige och Israel i Malmö den 6-8 mars kanske kommer att spelas inför tomma läktare. Tidningen citerar Fritidsnämndens ordförande (S) som av polisen fått veta att matchen är ett högriskprojekt.

Jag tar för givet att det verkligen är det som är skälet och inte den israelhatande opinionen inom de skånska socialdemokraterna som vill stoppa matchen helt.

Men det är ändå inte okej att matchen kanske spelas inför tomma läktare. Sverige ska inte tillåta att terrorister bestämmer på det sättet. Då tillåts terroristerna att vinna. Deras mål är att skrämmas så att Israel och Israels företrädare uppfattas som besvärliga och obehagliga gäster när de bl a som idrottsmän besöker andra länder. Det enda hållbara är att Staten garanterar de resurser som krävs för att säkerställa att matchen ska kunna genomföras som den idrottsfest med välfyllda läktare som det från början var tänkt. Något annat vore ett stort svek. Mot demokratin och mot demokratins försvarare.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Sanslöst israelhat

Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Sydsvenskan

15 kommentarer:

 1. Hej!

  Utan att ha detaljer betyder högriskpreojekt i detta fallet sannolikt bedömningen att demonstranter försöker blockera Baltiska Hallen helt och hållet, eller att några som har biljetter (om de nu säljer några) försöker störa matchen på ett eller annat sätt.

  SvaraRadera
 2. VA FAN E DET DU SÄGER!! TERRORISTER?!! VEM FAN E TERRORIST, DE E FAN JUDARNA SOM ÄR TERRORISTER SOM BOMBAR PALESTINA O ANDRA LÄNDER UTAN NÅGON ANLEDNING! DU VERKA SJÄLV VARA EN TERRORIST! TRO MIG KOMMER JUDARNA TILL MALMÖ OAVSETT I FEB.. ELLER DEC.. SÅ KOMMER DEM OCH FÅ SE!!! DE KAN JAG LOVA DIG DIN TERROOOO!!!
  SKITER I OM DU INTE LÄGGER UT MIN KOMMENTAR MEN SÅ LÄNGE DU HAR LÄST DEN SÅ RÄCKER DE ;)

  SvaraRadera
 3. Borde terrorister bestämma?

  Nej, naturligtvis inte men trots det visar all erfarenhet att maktspråk bestämmer agendan och vinnaren skriver historien. Den som har den militära styrkan styr, oavsett moral och dubiös folkrätt.
  Israel, bildades ur det osmanska protektoratet, Storbritannien fick FN's uppdrag att etablera 2 självständiga stater, en judisk och en palestinsk. Storbritannien som var en rätt skröplig allierad segrarmakt efter det andra kriget fördrevs genom relativt lindrig riktad terror. Ambitionen eller förmågan att fullfölja uppdraget var in särskilt hög 1947-48.
  Bägge de nationer som skulle etableras har naturligtvis rätt att leva inom säkra och erkända gränser.
  Den fundamentala problematiken och konflikten är att ingen av de två parterna har erkänt den andres rätt att existera enligt de av FN anvisade ramarna.
  Det är lätt att inse att grunden för fred inte fanns 1948. Israel ville inte acceptera de angivna gränserna och arabstaterna ville inte acceptera, vare sig Israel eller att det skulle bildas en självständig Palestinsk stat.
  Palestinierna hade varken organisation eller ekonomi att tala i egen sak, detta sorgliga faktum är lika giltigt i dag som det var 1948.

  Vem som är terrorist eller frihetskämpe avgörs av betraktarens egen tro. Etiketten har blivit viktig, eftersom den har givit ett förment skimmer av berättigande för alla de monstruösa handlingar som har begåtts under de senaste 70 åren i regionen av de inblandade parterna och deras medlöpare.

  Som enskild individ och medmänniska kan man bara argumentera för det man anser är rätt och medmänskligt. Att försöka utpeka ansvar eller skuld, utgående från hur många offer man lyckats få saknar mening. Att inom levnadstiden för två generationer fördriva människor från sina hem, spärra in över en miljon människor i getto, utöva terror och mörda ledande meningsmotståndare med militära medel eller terrorist-attentat är inhumant och slutligen oacceptabelt.
  Att etablera "faktum på marken" genom militär styrka är oacceptabelt.

  Oavsett den ståndpunkt man hade som medmänniska efter den vansinniga utrotningen under det senaste världskriget kan man inte tillåta detta att fortgå, decennium efter decennium. Nu är det tid att engagera sig och visa sitt avståndstagande i ord, och kanske också i handling.

  Skall man förbli människa måste man agera kraftigare, allt eftersom tiden går och övergreppen fortsätter. Parterna i mellan-östern saknar vilja och kraft att ta sig ur sitt dödliga ekorrhjul.
  Grund för en varaktig lösning kan knappast vara något annat än de gränser som som angavs i de tidigaste FN-resolutionerna. Detta accepterades inte initialt av Palestinierna, eller arab-staterna men situationen numera är att den militärt starkaste parten finner det oacceptabelt.
  Här har värld-samfundet att ansvar, såväl som vi i Sverige, att hjälpa parterna att förstå att detta behöver bli grund för en framtida fredlig utveckling.

  Med den 700-åriga europeiska historien av återkommande, avsiktliga och politiskt initerade förföljelser av judar som vi europeér ägnat oss åt, har vi låg trovärdigt när vi formulerar högtravande kommunikeér om Israels okränkbarhet. Vi europeér behöver inse och acceptera att Israel måste få bära ansvar för sin egen säkerhet, baserat på militär styrka under mycket lång tid, ja flera generationer.

  Det innebär inte att vi varken kan sanktionera eller stödja de fortgående sionistiska ambitionerna att återerövra allt land som någon gång i historisk tid
  tillhörde ett dåtida rike. Det som hände för 2000 år sedan måste få bli förvisat till den historiska komposten. De internationella organisationer som finansierar de aggressiva sionistiska bosättningarna är lika mycket terrorister och lika mycket brottslingar som de förvirrade desperata personer som spränger sig själv i luften på bussar.

  Terrorist är den som tillgriper terror mot människor, också den som finansierar eller uppmuntrar via politisk eller religiös demagogi.

  Som europeér har vi 700 års arvssynd att betala av på.
  Vår insats nu behöver vara att ge bägge parterna möjlighet att etablera sina nationer inom fungerande gränser. Två stater är oavvisligen nödvändigt, drivet av skillnaden i språk och religion.
  Ingen kommer att betrakta den andre som en fullvärdig människa, därtill är de kulturella klyftorna för stora. Att önsketänka något annat är trevligt och vackert men i praktiken helt ogenomförbart.
  När nu den militärt starkare parten, ägnar sig åt att fördriva den andre så får man inte tiga still längre.
  Europa behöver driva två-statslösningen med kraft. Det är inte fruktbart att hänskjuta konflikten till en lokal förhandling mellan parterna. Drivkrafterna är för olika och skillnaden i makt är för stor.
  Dom kommer inte att komma fram till någon lokal lösning. Någon annan måste tala om vad som skall gälla och driva det med kraft, pengar. Naturligtvis avser jag inte militära medel, men bägge parterna måste få inse att vill man ställa sig utanför en internationell gemenskap, så är man helt utanför.

  Europa är Israels största handelspartner och Palestiniernas största bidragsgivare. Nu måste Europa också ha en tydlig ståndpunkt.

  Medlöpare och medskyldig är den som fortsätter att tiga.

  SvaraRadera
 4. Till Peter:

  Då tycker jag att det låter som en överreaktion att skjuta upp biljettsläppet och överväga att spela inför tomma läktare.

  SvaraRadera
 5. Till Anonym:

  En obehaglig och obalanserad kommentar som jag även vidarebefordrar till polisen.

  SvaraRadera
 6. Rickard

  Jag kan bara instämma i det du skriver.

  SvaraRadera
 7. Men, hur menar du: Är de som protesterar mot matchen de som är terroriterna?

  Jag håller inte med om att det handlar om Israelhat, snarare en princip om protestera mot matchen och därmed inte hålla länder som Israel om ryggen och då godkänna sätter de betett sig på som det rätta. Genom att världen bojkottas Israel så kommer de inse att de är en del av den, och förhoppningsvis förstå att de inte kan bete sig hur som helst, att folk faktiskt lägger märke till dem.

  //L

  SvaraRadera
 8. Till Anonym:

  Den som protesterar fredligt med argument i debatter och demonstrationer är inte terrorister, så klart.

  Jag har uppfattat som att det finns hot om våldsamma aktioner mot matchen för att i politiska syften stoppa den och misskreditera Israel. Det är terrorism.

  För övrigt håller jag inte med om att det finns anledning att frysa ut Israel.

  SvaraRadera
 9. Rickard Wendel har helt rätt.
  Tack för detta inlägg.
  Och mycket bra att information om den hotfulle anonyme antisemiten ovan överlämnas till polisen.

  Det borde fler göra när sådant förekommer.

  SvaraRadera
 10. Att vara liberal är inte att vara kluven, det är att vara totalt inkonsekvent?

  ESF ska stoppas, här ska inte Staten garantera några resurser för att säkerställa att arrangemanget ska genomföras.

  En Davis Cup-match ska inte stoppas, här kan man inte låta några 'terrorister' vinna.

  Nej, den moderata attityden är istället "projekt vi gillar ska genomföras" men "projekt vi inte gillar ska stoppas". Det ger inte så hög trovärdighet.

  SvaraRadera
 11. Till Rasmus Ling:

  Jag tyckte inte att ESF skulle stoppas. Däremot tycker jag att det var fel att Malmö kommun stödde med 5-6 miljoner kronor.

  När det gäller Davis Cup-matchen pratar inte jag om något kommunalt verksamhetsbidrag utan om polisens resurser så att antidemokratiska aktivister inte ska kunna sabotera arrangemanget.

  Hade ESF varit hotat på liknande sätt hade jag tyckt att det arrangemanget skulle skyddas på samma sätt. I det fallet blev det dock Malmös invånare, besökare och egendom som måste skyddas mot vissa av ESF-arrangemangen.

  SvaraRadera
 12. Stödet handlade inte om 5-6 miljoner från Malmö stad. Det var totalbeloppet som Anja Sonesson fick fram efter att ha räknat in just polisinsatser och annat. Men om du inte stödda den moderata linjen i frågan så ber jag om ursäkt.

  Och även om du inte är för det, så betalar Malmö stad representation för arrangemanget även denna gång. Prislappen minns jag inte, men per deltagare är det förstås många gånger mer än ESF.

  SvaraRadera
 13. Till Rasmus Ling:

  Uträkningen som landar i 5-6 miljoner kronor är min och inkluderar inte polisens insatser utan:
  2,5 miljoner i kontanter,
  600 000 i projektledningsstöd och
  minst 2-3 miljoner i övriga kommunala arbetsinsatser och efterskänkta avgifter.

  SvaraRadera
 14. Jag är själv halvjude med många arabiska vänner och får oss har det aldrig varit några problem. Dock tycker jag synd att de finns sådana idioter som anonym högre upp bland kommentarerna som svartar ner resten av det arabiska folket. Andreas

  SvaraRadera
 15. Tack Rickard! Det du skriver är så sant och du gav mig en anledning att fortsätta följa din blogg :) Fler människor som du behövs.

  SvaraRadera