Sidor

söndag 8 februari 2009

Antidemokrater i Malmö - igen

Just nu, på söndag eftermiddag, pågår en Israelmanifestation på Stortorget i Malmö som jag nyss kommit tillbaka från. För två veckor sedan tvingades en manifestation av samma arrangörer på samma plats avbrytas när motdemonstranter var så aggressiva att polisen inte kunde garantera säkerheten för deltagarna.

I dag har polisen spärrat av ett stort område på och runt och Stortorget och mobiliserat med stora styrkor både uniformerade och civilklädda poliser.

Deltagarna i manifestationen, som hålls framför Rådhusets trappa, är säkert två, tre gånger så många som de hundratal Sydsvenskan rapporterar om. Det vajjas med israeliska flaggor och plakat med budskapet att yttrandefriheten gäller alla. Nervositeten bland flera är påtaglig och arrangörerna är noga med vilka de tillåter delta.

Motdemonstranterna är knappt lika många. De viftar med palestinska flaggor och plakat. En banderoll är riktad till polisen: "Tack för senast - Grisajävlar " med målade grisar i disneystil med polismössor. De skanderar bland annat "död åt Israel!" och "hata Israel!".

När manifestationens program med sång och tal startade skickade motdemonstranterna iväg raketer och kastade knallskott. Det var mycket kraftiga knalleffekter och poliser och mediafolk tvingades fly för att inte träffas. Polisen gjorde inbrytningar bland motdemonstranterna och förde bort ett antal personer. Efter en stunds relativt lugn samlade sig motdemonstranterna för nya högljudda och hätska utfall mot både polisen och manifestationen.Talare vid manifestationen var bland annat riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson och EU-parlamentarikern Olle Schmidt. De talade bland annat om Israels rätt att existera och det oacceptabla att civila skadas och dödas i Mellanösterns konflikter. Olle Schmidt krävde också fred på Malmös gator, liksom i Mellanöstern.
Gynnar knappast palestiniernas sak
Motdemonstranterna utgör sig för att stödja palestiniernas sak. Med sådana vänner behöver palestinierna sannerligen inga fiender. Motdemonstranterna visar att de hatar Israel. Det kan ingen missförstå. Och med grisbanderollen och sitt uppförandet visar de att de också ser polisen som sin fiende. De var inte där för att visa sitt stöd för någon eller något utan att genom antidemokratiska metoder skrämma de som de uppfattar som sina fiender. De kraftiga smällarna och det aggressiva beteendet var tydliga bevis på det.På detta sättet vinner de knappast malmöbornas sympati. Vi kan inte acceptera att de gång på gång tar till antidemokratiska metoder som tvingar polisen att spärra av flera av stadens kvarter och som riskerar liv, lem och egendom för civila och inte minst poliser.

Polisen utsatt
Jag avundas inte polisen i Malmö dessa dagar. För fjorton dagar sedan misslyckades man med att skydda manifestationen för Israel. Förra veckan briserade skandalen om polisers olämpliga språkbruk under tjänsteutövning. Och i dag måste man balansera sina insatser så att manifestationen kan genomföras som planerat men utan att motdemonstranternas demokratiska rättigheter kränks. Så långt som jag såg i dag tycker jag att polisens insats var välbalanserad. Men det är oacceptabelt och otäckt att antidemokratiska krafter i Malmö skapar stora kostnader för skattebetalare och näringsidkare när stora polisstyrkor tvingas stänga av flera kvarter i centrala Malmö.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Stoppa antidemokraterna!
Låt inte terroristerna bestämma!
Sanslöst israelhat

Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Sydsvenskan

11 kommentarer:

 1. Nyamko Sabuni fördömde uttalanden som vissa poliser gjorde i samband med det våldsamma upploppet strax före jul. "De boende i Rosengård förtjänar en ursäkt för de rasistiska uttalandena av poliserna under kravallerna" sa hon och tyckte att det var oacceptabelt att poliser kränkte enskilda medborgare.

  Nu är situationen omvänd. Enskilda individer/en grupp kränker hela svenska poliskåren genom att på en offentlig plats säga med hjälp av en banderoll "Grisajävlar". Det är dessutom en grov kränkning av Sveriges nationella vapen - Tre Kronor - som har placerats på karikatyrteckningarna.

  Utrycket "apejävlar" har fått reaktioner från regeringens sida, en utredning tillsattes, poliserna avstängdes från tjänsten, svensk tv följde upp med speciella program.
  Som en svensk medborgare, har jag en försynt fråga: får man lov att offentligt kränka svenska polisen på detta sätt? kommer det att bli någon reaktion eller väljer de som fördömde och debatterade "apejävlar" att tiga?

  SvaraRadera
 2. Om man tittar på bilder och filmklipp på Youtube (http://www.youtube.com/watch?v=PcvdGb-KlOg&eurl=) framstår det som att ett stort antal brott begicks av motdemonstranterna. Bland dem förolämpning och störande av förrättning eller av allmän sammankomst. Dessa brott kan ge upp till sex månaders fängelse.

  Vid den förra demonstrationen torde ett stort antal motdemonstranter ha begått brott mot medborgerlig frihet, ett mycket grovt brott som kan ge fängelse i upp till sex år.

  Tycker du, som moderat, att det är ett problem att polisen stillatigande låter denna kriminella verksamhet fortgå utan att gripa brottslingarna?

  SvaraRadera
 3. Det var bättre idag, men långt ifrån bra.

  Skrämmande utveckling!
  http://somjagserdet68.wordpress.com

  SvaraRadera
 4. Intresant att läsa din nyktra rapportering från demon.

  Tråkigt sen att läsa under "Detta gick jag till val på" och där inte finna något enda konkret ställningstagande dåd et gäller att lösa Malmös största problem alla kategorier, det problem som motdemonstranterna kan ses som ett symptom på.

  Jag röstade på alliansen, på FP, och det glädjer mig att Birgitta Ohlsson tog någon slags ställning idag. Jag är också stolt över Sabunis korrekta och sakliga bemötande av den kvasidiskussion media försöker använda för att mörka resultaten av Rosengårdsrapporten.

  Hos er moderater hör jag sällan nyktra idéer då det gäller integrations-, islamism- och invandringsproblemen. Det senaste jag hörde i frågan var Reinfeldts ohyggligt noncharlanta och enfaldiga budskap till oss som kämpar mot djurplågeri i religionernas namn:

  "Ja, men ät något annat då!"

  Ja det skall jag göra. Jag skall också rösta på något annat 2009-2010. Ni är inte trovärdiga längre.

  SvaraRadera
 5. Till Orolig:

  Det bästa hade naturligtvis varit om polisen i varje läge kunde plocka ut den eller de som begår brott så att de kunde ställas till svars. Men så enkelt är det ju inte. Det kanske uppfattas som om polisen stillatigande tittar på när brott begås. Så har jag också uppfattat det. Men nu när jag några gånger på plats sett verkligeheten förstår jag hur svårt och komplicerat det är. Vad som några gånger uppenbart varit ett problem är att polisinsatserna varit underdimensionerade. Och det är inte acceptabelt.

  SvaraRadera
 6. Till LP:

  Jag tror inte att LP hittar någon konkret lösning på något specifikt problem under "Detta gick jag till val på". Det är inte skrivet på det sättet.

  För att kunna kommentera vidare måste jag veta vad LP menar med "Malmös största problem alla kategorier, det problem som motdemonstranterna kan ses som ett symptom på". Jag kan gissa men vill hellre ha korten på bordet innan jag debatterar vidare.

  SvaraRadera
 7. Hej, med förhoppningar om att inte rasiststämpeln används.

  Ser du ingen fara med, för att tala klartext, all brottslighet och andra kulturkrockar och självcensurering (Muhammed-hundar) massinvandringen orsakar? Att inte våra judar fritt kan vandra som judar på våra gator och torg?

  Om du ser faran, vad vill du göra åt det?

  SvaraRadera
 8. Till somjagserdet:

  Jag tycker att uttryckssättet "våra judar" är märkligt. Inga människor är väl någons!? Men självklart ska man kunna uttrycka sin identitet, oavsett vilken, när man vandrar på gator och torg utan att känna sig hotad.

  Begreppet "massinvandring" förknippar jag med Sverigedemokraternas främlingsfientliga politik. Jag har inget emot stor invandring och förordar fri invandring till Sverige för dem som kan försörja sig själv och sina familjer. Däremot är jag kritisk till att det ges uppehållstillstånd av andra skäl än strikta asylbehov.

  Problemen som somjagserdet tar upp kan jag också se och jag är övertygad om att de har sin grogrund i utanförskap och arbetslöshet. Därför vill jag se striktare asylprövning, premiering av kompetensutveckling och sänkta jobbhinder (bl a skatter och fackens makt).

  SvaraRadera
 9. @Wendel

  Jag ser i motdemonstranterna (inte alla såklart) människor som inte delar de minsta gemensamma nämnarna för hur ett demokratiskt samhälle skall fungera.

  Om man som svensk i första hand identifierar sig som palestinier och eller muslim, är det något som inte stämmer. Om man dessutom öppet sympatiserar med Hamas, som i praktiken är en islamistisk terrororganisation som till att börja med vill döda judar och förinta Israel, och i förlängningen med största sannolikhet tillämpa konsekvent islam och handla därefter (sharia, förföljelse av kristna, ateister homosexuella, demokrater) då har man diskvalificerat sig som medborgare i en demokrati. Man är helt och fullt jämförbar med de nazister som både media och politiker fortfarande tror sig se i varje buske, trots att de knappast kan anses vara det mest akuta hotet mot demokratin i vår tid.

  En ung kvinna med palestinskt påbrå säger i en tidningsintervju att hon har större rätt att vara där (Stortorget i Malmö) än dom (judarna). En annan ung kvinna som intervjuades i ett samhällsprogram i P1 idag, idenitifierade sig fullt ut med Palestinierna, trots att hennes mamma är svensk och trots att hon är född och uppvuxen i Sverige. Hon kände sig inte hemma i Borås där hon var född, men kände att hon hittat hem när hon flyttade till Malmö.

  Jag ser det som min uppgift att se till att hon kommer att känna sig främmande även här i Malmö, eftersom detta inte är Palestina eller Gaza. Jag ser det som ett misslyckande när man tack vare de etablerade partiernas upprätthållande av den totalt misslyckade och farliga mångkulturella ideologin, kan ärva konflikter av sina föräldrar och identifiera sig som tex Palestinier/Svensk, istället för Svensk, när man har hennes bakgrund.

  Jag tror inte längre på taktiken att tiga ihjäl problemen, även om jag inser att direkt konfrontation ofta kan vara kontraproduktiv när det gäller islamism, extremism, fascism, nazism och andra antidemokratiska totalitära krafter. Vi kan inte förvänta oss hur mycket tålamod som helst från svenskarna. Man kan inte fortsätta att behandla det svenska som det "neutrala", det som bara finns. Man måste erkänna vårt värde och inte hela tiden kräva eftergifter för att vissa grupper skriker högt och hotar.

  Din övertro på ekonomiska lösningar trodde jag hörde till dåtiden. Finns det fortfarande marknadsliberaler som tror att allt löser sig och ett gott samhälle formas om folk bara får ta ansvar för sina liv? Visst jag är med på noterna, men att det skulle räcka för att den goda staten skulle bildas och upprätthållas är helt befängt. Människan har decennier, kanske århundraden kvar i kulturell utveckling innan det kan fungera i praktiken. Tills det måste man försöka styra samhälls- och kulturutvecklingen så gott det går där det går. Det gör man för övrigt fortfarande, fast man styr rakt mot avgrunden.

  SvaraRadera
 10. Med uttrycket "våra judar" menade jag de judas som bor i Sverige. Mentack för svaret. Du har ingen lösning.

  SvaraRadera
 11. hej där!

  Jag har skrivit ett blogginlägg om detta med ord, dess energi och kränkningar..

  Då jag fann detta inlägg intressant och passande har jag länkat till det.

  Du kan ju se "min" vinkel om ´du har lust...

  http://sexbarnsmamman.blogg.se/2009/february/ord-ar-energi.html

  SvaraRadera