Sidor

lördag 7 mars 2009

"Stoppa matchen" misslyckat

Nätverket Stoppa matchen har hållit hög profil i flera veckor. Pratat om 10.000 deltagare i dagens demonstration, fredlig protest och en folkfest. Inget av detta uppnåddes. Man misslyckades kapitalt med allt man föresatt sig.

Klockan 12 på Stortorget kunde jag konstatera att det inte fanns ens 2.000 personer där och många av dessa var från media. Väl utanför stadion hade antalet demonstranter ökat något men långt långt ifrån till både de 6.000 en del medier skriver om och de 10.000 som var målet. Dessutom tillhörde uppåt hälften de svartklädda, varav många maskerade, aktivisterna som avvisar demokrati och i stället låter våldet tala. Det dröjde inte heller länge tills polisen attackerades med stenar, fyrverkerier och bomber. Våldet från deltagarna i Stoppa matchen var besinningslöst och bara polisens skicklighet gjorde att ingen skadades eller blev dödad.

Arrangörerna av Stoppa matchen har visat på gravt bristande omdöme. Man välkomnade de våldsamma aktivisterna till sitt tåg och budskapen från talarna var hätska, uppviglande och onyanserade.

Huvudtalaren Per Gahrton sa bl a i sitt tal att visserligen är stater som Nordkorea, Burma och Zimbabwe inte några mönsterdemokratier men de kränker inte humanitära rättigheter i samma omfattning som Israel. Då var jag nära att börja bua men hann tänka på att jag stod mitt bland diktaturkramare av varje sort som den svenska vänstern kan stampa fram. Men herregud, hur vimmelkantig kan Gahrton bli utan att ramla? Det är inte sansat att göra sådana jämförelser som han gör. Jag såg sedan när oroligheterna började vid stadion att han smög iväg och gömde sig i Pildammsparken.
Demonstrationsledaren på scenen vid stadion gjorde några försök att lugna de våldsammaste aktivisterna. Men i nästa stund hojtande han och andra på scenen "stoppa matchen, stoppa matchen, stoppa matchen ...". Man kan ju undra hur de ville att det skulle uppfattas. Särskilt med tanke på att tennismatchen just då pågick bara några hundra meter därifrån.

Jag noterade att åtminstone en av Malmös tyngsta socialdemokratiska ledare, Jamal el Haj, tycktes ha en framträdande roll i Stoppa matchen.

Läs mina tidigare relaterade inlägg:

4 kommentarer:

 1. Gahrtons uttalande borde inte förvåna. Den mannen har en lång historia av hets mot Israel och judar. Han var en hängiven försvarare av Ahmed Rami och Radio Islam och brukar tala om "sionistiska konspirationer och lobbygrupper".

  SvaraRadera
 2. Richard, du borde vara något mer noggrann när du ombollar intryck och drar slutsatser av dessa. Pehr Garthons tal:
  "Men de allra flesta av de staterna finns redan på EU:s bojkottlista. EU har sanktioner igång mot drygt 20 länder, däribland Vitryssland, Burma, Elfenbenskusten, Iran, Liberia, Libyen, Haiti, Libanon, Syrien, Moldova, Sierra Leone, Nordkorea, Sudan, Syrien, Uzbekistan, Zimbawe. De är inga mönsterdemokratier. Ändå har ingen av dem, enligt Amnesty och Human Rights Watch, begått lika många sorters människorättsbrott som Israel."
  Polisen bör ju veta bättre än du antalet demonstranter, och enligt polisen "Väl framkomna till Stadionområdet hade så många människor anslutit sig att folkmassan uppgick till uppskattningsvis 6000 personer."
  Man ska ta ansvar för sitt liv säger du, ta ansvar för dina uttalande och slutsatser på ett mer smakfullt sätt. Ett sätt att vara mer smakfull är att ta åt dig av kritiken samt våga publicera den.

  SvaraRadera
 3. Till Anonym:

  Jag publicerar alla kommentarer utom sådana som är direkt kränkande på något sätt eller som inte har med inlägget att göra. Även om dom är kritiska.

  När det gäller Gahrtons tal kan jag utifrån Anonyms citat konstatera att både Amnesty och Human Rights Watch uttalar sig lika osansat som Gahrton.

  Vad gäller uppskattningen av antalet demonstranter vidhåller jag att det var långt ifrån 6.000 utanför stadion. Jag håller med om att polisen borde vara duktiga på sådana uppskattningar men påstår de att det var cirka 6.000 deltagare utanför stadion hävdar jag att de gjort en missbedömning den här gången. Jag stod mycket väl placerad och observerade händelserna under lång tid med bra överblick.

  SvaraRadera
 4. En ensam man som anser Amnesty och Human Rights Watch osansade.. De bör väl ha fler källuppgifter än dig? Du måste ju ha någon mer grunduppgift än dina egna kriterier...

  SvaraRadera