Sidor

fredag 8 januari 2010

Inte fel debattera med SD


I dag försvarar regionrådet Anders Åkesson (MP) i Sydsvenskan att han kommer att debattera med en ledande Sverigedemokrat. Han har fått kritik för detta, inte minst från Socialdemokraterna, som går ut på att han därmed är med och bereder vägen för SD till Riksdagen. Jag menar att det inte är fel att debattera med SD, eller något annat parti med grumlig demokratisyn som t ex Vänsterpartiet, men det måste göras på rätt sätt. I fallet med SD handlar det om att hantera deras problembeskrivning som många väljare tycks uppfatta som relevant och samtidigt syna deras främlingsfientliga politiska agenda. Katarina Ausenius och jag har berört detta tidigare i en debattartikel publicerad i Kristianstadsbladet. Katarina är Islamolog och driver företaget Minaret Consulting.

"Den 22 oktober 2009 samlades demonstranter utanför brittiska BBC:s tv-hus för att protestera mot nationalistledaren Nick Griffins medverkan i ett debattprogram. BNP-ledaren själv tackade etablissemanget för dess "dumhet". - Jag tackar den politiska klassen och deras allierade för att ha varit så dumma. Den enorma uppståndelse som skapats runt det här har fört oss upp på en helt ny nivå av politiskt erkännande, påstod partiledaren.

I Sverige riskerar vi att få se liknande scenario vad gäller Sverigedemokraterna (SD). Bråket om en tidnings beslut att publicera en debattartikel av SD-ledaren Jimmy Åkesson har fått orimliga proportioner som bara gynnar SD. När etablissemanget diskuterar om det är rätt att SD får synas i debatten och om hur partiet kan utestängas frodas martyrskapet. Medan SD:s motståndare är i luven på varandra och anmälningar görs till höger och vänster sitter säkert partiledare Åkesson och småflinar medan han räknar in röster från väljare som vill knäppa ett högfärdigt etablissemang på näsan. Vi anser att detta är att göra det pinsamt enkelt för SD. I stället borde all denna energi läggas på att bemöta SD och deras politiska budskap. De ska besegras i öppen debatt om värderingar och politisk agenda.

Att SD får relativt stort stöd i opinionen måste tolkas som att SD:s problembeskrivning av många uppfattas som relevant, och att de etablerade partierna inte på ett trovärdigt sätt lyckas visa att man har lösningarna. Det i sig behöver inte vara negativt men blir det eftersom Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt missnöjesparti som bygger sina framgångar på att skrupelfritt skylla i stort sett alla missförhållanden i samhället på invandringen. Därför är det viktigt, inte minst för oss moderater, att analysera och förstå SD:s problembeskrivning så att vi utifrån våra värderingar kan bemöta deras främlingsfientliga politiska agenda.

Vi är övertygade om att synas SD:s politik i sömmarna och debatteras öppet kommer deras väljarstöd inte att räcka till för att ta plats i Riksdagen. Men tillåts de att odla ett martyrskap istället för att försvara sin politik är risken stor att de står som vågmästare efter nästa års val."

Läs mina tidigare relaterade inlägg:
Gör inte SD till martyrer
SD+M i Malmö uteslutet!
Framgångsrik Skånsk femklöver förebild
(SD) hör hemma på vänsterkanten