Sidor

lördag 5 december 2009

Invigningstalare på Forix Storforum

I dag invigningstalade kommunalrådet Anneli Philipson (V) och jag inför en påtagligt ointresserad publik vid Forix, Förorternas Riksdags, Storforum i Malmö. Jag sade ungefär så här:

"Varm välkomna till Malmö!

Som kommunfullmäktigeledamot och representant för Moderaterna i Malmö, men också som stolt malmöbo, tycker jag att det är mycket trevligt att ni valt att lägga ert årliga möte här. Hoppas att ni kommer att trivas och att ni får ett givande möte här i Malmö.

Det är mycket bra med forum som detta som visar exempel på demokratins arbetssätt.

Som visar:

• att i en demokrati har man respekt för individen och individens åsikter.

• att i en demokrati debatteras meningsmotsättningar. Man behöver inte övertygas eller gilla andras åsikter, men respektera att andra har dom och att dom framförs.

Så fungerar demokratin. Och det är bra med forum som detta som visar hur det kan fungera.

Vi har tyvärr dåliga erfarenheter i Malmö. Vid flera tillfällen de senaste åren har våldsamma antidemokratiska krafter genomfört aktioner i staden. Aktivister har med hot, skadegörelse och våld som metoder propagerat för sina egna politiska ståndpunkter och försökt hindra andra från att framföra deras. Det är fullständigt oacceptabelt!

Jag ger några exempel på sådana oacceptabla antidemokratiska aktioner i Malmö.

I samband med ESF, European Social Forum, förra året genomfördes en reclaimaktion. Misshandel och förstörd egendom till stora värden blev resultatet av den.

I början av detta året genomfördes vid ett par tillfällen israelmanifestationer på Stortorget i Malmö. Vid det ena tillfället tvingades manifestationen avbrytas och vid ett annat kunde den genomföras endast tack vare massiv polisbevakning. Mycket aggressiva aktivister visade sitt förakt för demokratins spelregler och tvekade inte att använda våld som medel för att backa upp sina politiska ståndpunkter.

Någon månad senare hedrades Malmö med att en Davis Cup-match i tennis spelades i här. Men arrangemanget hotades av aggressiva aktivister och genomfördes i stympad form under massiv polisbevakning. Festen uteblev och Malmö fick dåligt rykte som arrangemangsstad. Skälet var att olika politiska och andra grupperingar inte nöjde sig med att inom demokratins ramar kritisera Sveriges motståndare i Davis Cup-matchen, som var Israel, utan framförde mycket allvarliga hot varav vilka man försökte genomföra flera.

Det finns fler exempel.

Jag vill bara visa att vi här i Malmö har mycket dåliga erfarenheter av de antidemokratiska krafterna och därför är jag glad att ni, som så tydligt tillhör dom demokratiska, valt Malmö som plats för ert storforum där jag i programmet ser att ni på ett föredömligt sätt ska diskutera förhållandena i samhället och på så sätt visa hur demokratins arbetssätt kan se ut.

Många förorter är utsatta områden och tuffa ställen att växa upp på. Det är lätt att hamna i utanförskap som det är svårt att ta sig ur. Därför, menar jag, är skola & kunskap, arbete och trygghet tillsammans med en meningsfull fritid extra viktigt för den som är ung i förorten.

Tyvärr visar sig ofta verkligheten vara sådan att den som på något sätt har en annorlunda bakgrund måste vara duktigare än sina konkurrenter för att väljas till ett jobb. Därför måste barnen i de utsatta områdena ha tillgång till de bästa skolorna med de bästa lärarna. För att uppnå det tror jag att det är viktigt med fria skolval och fri etablering av skolor.

Eftersom många arbetsgivare är skeptiska till både att anställa unga utan erfarenhet och människor med annorlunda bakgrund är det viktigt med en flexibel arbetsmarknad. Det danska flexicuritysystemet har visat sig gynna både unga och sådana med annorlunda bakgrund. Systemet gör det visserligen enklare för arbetsgivaren att säga upp personal men det viktiga är att det samtidigt gör det mycket enklare för alla att skaffa sig ett nytt jobb. Sverige borde lära av det danska flexicuritysystemet.

Ska man som ung i förorten få det att fungera med skola och jobb krävs det också att man känner sig trygg i sin närmiljö. Att man vågar röra sig fritt och slipper känna sig hotad. Därför är det viktigt att kraven på trygghet är minst lika höga i förorterna som i samhället i övrigt. Polisen, samhällsplanerarna och andra som jobbar med trygghetsfrågor måste ge förorterna hög prioritet.

Jag vet att ni under dagen kommer att diskutera många viktiga frågor och jag ser fram mot att ta del av vad ni kommer fram till. Lycka till och hoppas att ni får en bra och givande dag här i Malmö!"

SDS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar